Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Deze informatie is geverifieerd door onze deskundige: Verloskundig Centrum Meno

ZwangerGezondheidHooikoorts tijdens de zwangerschap

Hooikoorts tijdens de zwangerschap

ZP® - Magazine

, 14 May 2020 15:20Laatste update op: 13 April 2021 20:38

Hooikoorts hangt weer in de lucht, maar mag je als je zwanger bent of borstvoeding geeft wel hooikoorts medicijnen nemen? Zijn er andere dingen die je kunt doen als je last hebt van hooikoorts tijdens de zwangerschap?

Wat is hooikoorts precies?

Hooikoorts is een allergische reactie voor stuifmeel dat van planten, grassen en bomen komt. De klachten merk je vooral in je neus, keel, luchtpijp, mond en ogen. Hooikoorts komt vooral voor in het voorjaar wanneer het stuifmeel volop door de lucht vliegt. Deze stuifmeelkorrels worden ook wel pollen genoemd. Hooikoorts kan meestal geen kwaad, maar het kan ontzettend vervelend en vermoeiend zijn om de hele dag door de niezen en hijgen, vooral tijdens de zwangerschap.

Hooikoorts en zwanger

Als je zwanger bent verandert er veel in je afweersysteem en je hormoonhuishouding, waardoor je anders kan reageren op allergieën dan normaal. Dit kan betekenen dat je tijdens de zwangerschap meer of juist minder last krijgt van hooikoorts. Als je zwanger bent is het moeilijk te voorspellen of je een allergische reactie zult krijgen door hooikoorts, juist omdat er zo veel verandert in je lichaam en je immuunsysteem.

Heb ik hooikoorts?

De volgende klachten kunnen symptomen zijn van hooikoorts:

 • Jeukende neus waardoor je vaak moet niezen.
 • Loopneus of juist een verstopte neus.
 • Jeukende keel.
 • Rode en gezwollen oogleden.
 • Traanogen, vaak met een branderig gevoel.
 • Moe en koortsig. Hooikoorts kan namelijk voor een zwaar gevoel in je hoofd zorgen, en niezen is erg vermoeiend. Dit kan uiteindelijk ook zorgen voor koortsigheid en het gevoel dat je ziek bent.

Hooikoorts medicijnen tijdens de zwangerschap en borstvoeding

Je kunt niet alle hooikoorts medicijnen gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Alle medicatie die je neemt tijdens de zwangerschap wordt namelijk opgenomen in je bloed en komt zo bij de placenta terecht. Ook kan het worden doorgegeven via moedermelk. Voor gedetailleerd advies over verschillende hooikoorts medicijnen tijdens de zwangerschap kan je het beste bij je zorgverlener terecht.

Over het algemeen geldt dat loratadine maar een aantal dagen achter elkaar mag worden genomen, maar om de precieze maximale duur vast te stellen kun je het beste overleggen met je huisarts. Xylometazoline kan met een normale dosering maximaal 1 week gebruikt worden. Dat geldt ook als je borstvoeding geeft. Overleg altijd met je huisarts voordat je een hooikoorts medicijn gebruikt tijdens de zwangerschap of borstvoeding. Je verloskundige schrijft deze medicijnen niet voor, daarom is het beter eerst contact op te nemen met je huisarts.

Zwangere vrouwen kunnen ook homeopathische middelen gerbruiken, zoals Pollinosan van A. Vogel, welke veilig is tijdens de zwangerschap. Deze homeopathische middelen moet je vaak wel wat langer gebruiken voordat je de effecten ervan merkt, en ook is de effectiviteit van deze middelen niet altijd wetenschappelijk bewezen.

Alternatieven om hooikoortsklachten te beperken tijdens de zwangerschap

Als door je zorgverlener wordt aangeraden geen hooikoorts medicijnen voor langere tijd te gebruiken, dan kun je de volgende dingen proberen om hooikoortsklachten tijdens de zwangerschap te beperken:

 • Wrijf niet in je ogen, zo maak je de klachten alleen maar erger.
 • Smeer vaseline aan de binnenkant van je neus. Zo blijven de pollen eraan vastplakken en komen ze minder snel bij je slijmvliezen terecht. Slim!
 • Gebruik een zonnebril om je ogen te beschermen tegen de pollen.
 • Sluit de deuren en ramen thuis, en lucht het huis vroeg in de ochtend wanneer de pollen nog niet zo actief zijn.
 • Droog de was binnenshuis, zo komen er geen pollen mee je huis binnen via de was die buiten hing te drogen.
 • Ga een dagje uitwaaien op het strand voor zeelucht, hier vind je namelijk nauwelijks pollen!
 • Neem ‘s avonds een douche om zo geen pollen mee te nemen in je kleding en haar, dan slaap je tenminste ‘s nachts goed.
 • Spoel je neus regelmatig met zout water, bij voorkeur een speciale neusdouche om zo alle pollen weg te krijgen
 • Blijf uit de buurt van pas gemaaid gras.
 • Was eventuele huisdieren regelmatig om stuifmeel uit hun vacht te krijgen.

Hooikoorts en gevolgen voor baby

Hooikoorts is over het algemeen een ongevaarlijke allergie en kan geen kwaad voor je ongeboren baby. Alleen indirecte gevolgen, zoals minder goed slapen, humeurigheid door de allergie en vermoeidheid kunnen gevolgen hebben op jouw fysieke welzijn, wat weer effect kan hebben op je baby. Geef daarom veel prioriteit aan je rust en het beperken van hooikoortsklachten voor zover dat kan.

De kans dat je baby ook last krijgt van hooikoorts is groter als jij en je partner het hebben, maar vaak heeft je baby hier pas na een paar jaar last van.

Heb jij last van hooikoorts tijdens de zwangerschap? Wat doe je eraan om klachten te verminderen?

Meer over dit onderwerp:

 • Alcohol, roken en medicijnen tijdens borstvoeding en de invloed op je baby
 • Medicijngebruik

Plaats een reactie

(0)
user-image

  Gerelateerde artikelen

  Gerelateerde artikelen

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  Groeikalender
  Magazine