1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Voedselvoorkeuren baby en voedingspatroon tijdens zwangerschap: is er een verband?

  Gepubliceerd op: 5-10-2021Bewerkt op: 1-20-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-10-2021Bewerkt op: 1-20-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Weleens gehoord dat de voeding die je eet tijdens de zwangerschap de voedselvoorkeuren van je baby kan beïnvloeden? Dat klinkt misschien een beetje raar, je baby krijg immers alleen de voedingsstoffen binnen via de navelstreng, en niet direct via zijn mond. Is het een fabel of feit dat de voedselvoorkeuren van je baby worden bepaalt door wat jij eet tijdens de zwangerschap?

  Eetgewoontes zwangerschap en voedselvoorkeuren baby, is er een verband?

  In de baarmoeder beginnen de smaakontwikkeling en de reukzintuigen van de baby zich al te ontwikkelen tussen de 16 en 24 weken zwangerschap. Je baby begint dan al te reageren op de geur en de smaak van het vruchtwater, wat wordt beïnvloedt door wat mama eet en drinkt. Je baby krijgt dus wel degelijk wat mee van wat jij eet en drinkt tijdens de zwangerschap!

  Onderzoek

  Uit een handvol verschillende onderzoeken is gebleken dat de smaak- en reukervaringen van de foetus de aangeboren smaakvoorkeur kunnen beïnvloeden. Dat gebeurt dus via de geur en de smaak van het vruchtwater. Ook is gebleken dat kinderen meer groenten en fruit eten op latere leeftijd als de moeders dat ook veel deden tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Het is dus zeker de moeite waard om tijdens de zwangerschap meer aandacht te besteden aan een gezond voedingspatroon, zodat je kleine later ook gemakkelijker groenten en fruit zal eten!

  Of dit ook op de lange termijn ervoor zorgt dat een kind lekker zal vinden wat de moeder at tijdens de zwangerschap, is moeilijk te zeggen. De smaak- en geurzintuigen en voorkeuren blijven zich namelijk ons hele leven ontwikkelen.

  Voorkeur voor zoet

  Baby’s hebben een aangeboren voorkeur voor zoete smaken. Vandaar dat de moedermelk ook zoet is en dat voorlopig het enige is wat ze binnenkrijgen. Bittere en zure smaken worden vanuit hun natuurlijke instinct geassocieerd met giftige stoffen. Dit is ook een soort verdedigingsmechanisme van baby’s, omdat suiker en vet hun in de nodige energie voorzien in hun snelle groeiperiode.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard