1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    De baarmoeder

    Gepubliceerd op: 12-2-2019Bewerkt op: 2-21-2020
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-2-2019Bewerkt op: 2-21-2020
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    De baarmoeder lijkt op een omgekeerde peer qua vorm en grootte.Je baarmoeder ligt in de bekkenholte, achter de urineblaas en voor de endeldarm. Tijdens je zwangerschap wordt je baarmoeder 10 keer zo groot als daarvoor.

    Je baarmoeder bestaat uit 2 delen. Het baarmoederlichaam en de baarmoederhals. De eileiders verbinden je eierstokken met het baarmoederlichaam. Wanneer er een eicel bevrucht wordt nestelt zich deze in je baarmoederlichaam. De baarmoederhals is de verbinding tussen je baarmoederlichaam en je vagina.

    Wat is de functie van je baarmoeder?

    Je baarmoeder heeft voor, tijdens en na de zwangerschap een aantal hele belangrijke functies.

    1. De innesteling van een bevruchte eicel. Wanneer de eicel bevrucht is, begint deze zich te delen tot een klompje van cellen. Dit klompje wordt door je lichaam verplaatst naar de baarmoeder. In de baarmoeder nestelt het zich in het slijmvlies van de baarmoederwand. Als de innesteling gelukt is begint je lichaam met het aanmaken van het zwangerschapshormoon hCG. Aan de hand van het meten van de aanwezigheid van dit hormoon kan met een zwangerschapstest bepaald worden of je zwanger bent.

    2. Bescherming van je baby tijdens de zwangerschap. De baarmoeder helpt de hele zwangerschap om je baby veilig en gezond te houden. In de eerste 14 weken van je zwangerschap vult de vruchtzak (het vlies waarin je baby groeit) in je baarmoeder zich met vruchtwater. Het vruchtwater functioneert als een soort stootkussen voor de baby. Het vangt de klappen op als jij je beweegt of je buik ergens aan stoot. Daarnaast beschermt het ook tegen infecties en zorgt het voor een constante temperatuur in je baarmoeder. Ook helpt het je baby om zijn ademhalingsstelsel en spijsverteringssysteem te trainen.

    3. Rol van de baarmoeder tijdens de bevalling. Nadat je baarmoeder 9 maanden lang een fijn huisje is geweest voor je baby speelt de baarmoeder vervolgens een grote rol bij de bevalling zelf. Wanneer de bevalling begint komt er vruchtwater vrij uit de baarmoeder. De weeën die je tijdens de bevalling voelt, komen doordat het spierweefsel van de baarmoederwand zich samentrekt en de baby zo naar buiten duwt.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard