1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Zwanger worden tijdens je menstruatie, kan dat?

  Gepubliceerd op: 23 mei 2022 19:10Bewerkt op: 14 september 2023 22:13
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 23 mei 2022 19:10Bewerkt op: 14 september 2023 22:13
  Auteur: Maartje Scheffer

  Bevruchting tijdens de menstruatie, mogelijk of niet?

  Je hebt misschien wel eens gehoord dat de menstruatie een luik is om seks te hebben zonder daarbij zwanger te kunnen worden. Ideaal als je net bent bevallen bijvoorbeeld, en nog niet aan de anticonceptie zit. Maar is het wel helemaal waterdicht om tijdens het menstrueren seks te hebben om zo een zwangerschap te voorkomen?

  Het is wel degelijk mogelijk om zwanger te raken tijdens je menstruatie. De kans is een stuk kleiner op sommige momenten, maar het is zeker mogelijk lees je daarom goed in voordat je de menstruatieperiode als anticonceptiemethode gebruikt.

  Hoe kun je wel en niet zwanger raken tijdens ongesteldheid?

  Of je wel of niet zwanger raakt tijdens je menstruatie heeft te maken met de lengte van de menstruatiecyclus en de levensduur van het sperma. Een vrouw kan namelijk alleen zwanger raken als je ovuleert, ofwel als er een eitje vrijkomt. Die eisprong vindt meestal 14 dagen voor de menstruatie plaats. De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen. Vrouwen met een korte cyclus kunnen echter ovuleren nét na de menstruatie.

  Een gemiddelde zaadcel kan twee tot zeven dagen in de baarmoeder van de vrouw overleven. Heb je dus een korte cyclus en heb je tijdens de laatste dagen van je menstruatie geslachtsgemeenschap? Dan kun je gewoon zwanger raken!

  De kans op een zwangerschap tijdens je ongesteldheid is dus erg klein, en is afhankelijk van jouw menstruatiecyclus en de kwaliteit van het sperma. Maar wil je op dit moment niet zwanger raken, dan is het altijd beter gewoon een voorbehoedsmiddel te gebruiken in plaats van uit te gaan van je menstruatie!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard