1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Medicijngebruik

  Gepubliceerd op: 11-8-2019Bewerkt op: 7-13-2020
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-8-2019Bewerkt op: 7-13-2020
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Medicijnen kunnen ervoor zorgen dat zwanger worden niet lukt of dat er complicaties ontstaan tijdens de zwangerschap. Het is verstandig om van tevoren te checken welke medicijnen schadelijk kunnen zijn voor een zwangerschap. Bespreek dit met je huisarts of apotheek.

  Risico’s medicijnen en zwangerschap

  Elk medicijn kent risico’s en eventuele bijwerkingen. Ook medicijnen waar geen recept voor nodig is. De risico’s en bijwerkingen van medicijnen worden altijd in de bijsluiter genoemd. Deze risico’s en bijwerkingen gelden niet alleen voor jou, maar kunnen ook effect hebben op je ongeboren baby. Je baby krijgt via de placenta en navelstreng niet alleen voedingsstoffen binnen, maar ook eventuele medicijnen. Sommige medicijnen kunnen bijvoorbeeld het risico op aangeboren afwijkingen sterk verhogen.

  Ook kunnen bepaalde medicijnen invloed hebben op de vruchtbaarheid. Het is dan belangrijk dat je tijdig stopt met deze medicijnen. Soms is stoppen vlak voor of vroeg in de zwangerschap niet genoeg. Bepaalde medicijnen kunnen tot wel 2 jaar in je lichaam werkzaam blijven, bijvoorbeeld medicijnen voor de behandeling van kanker of darmziekten. In dat geval is het belangrijk om te wachten met een zwangerschap tot deze medicijnen zijn afgebroken door het lichaam. Het is daarom belangrijk om altijd met je arts of apotheker te bespreken wat de risico’s van de medicijnen zijn met betrekking tot een zwangerschap.

  Medicijnen met recept

  Slik je medicijnen op basis van een recept van de huisarts of apotheker? Geef dan aan dat je zwanger wilt worden of zwanger bent. Dan kunnen er andere medicijnen worden voorgeschreven die niet schadelijk zijn voor de zwangerschap of vruchtbaarheid verminderen.

  Medicijnen zonder recept

  Medicijnen zonder recept zijn te verkrijgen bij de drogist of supermarkt. Bepaalde medicijnen kunnen slecht zijn voor je ongeboren baby, zoals ibuprofen en neusspray. Het is altijd verstandig om bij de drogist aan te geven dat je zwanger bent, zij weten welke medicijnen wel en niet schadelijk zijn. Ook kun je je verloskundige om raad vragen met betrekking tot medicijnen zonder recept.

  Man & medicijnen

  Niet alleen wanneer de vrouw medicijnen slikt kan dit schadelijk zijn voor de zwangerschap en baby. Ook wanneer de man bepaalde medicijnen kan dit gevolgen hebben voor de zwangerschap of de kwaliteit van de zaadcellen. Bespreek dit daarom ook altijd met je arts, dan kan er bijvoorbeeld een ander medicijn worden voorgeschreven.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard