1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Vanaf hoeveel weken mag je bevallen?

  Gepubliceerd op: 1-27-2023Bewerkt op: 5-31-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-27-2023Bewerkt op: 5-31-2024
  Auteur: Maartje Scheffer
  Vanaf hoeveel weken is een baby klaar om geboren te worden, en mag jij bevallen? Een gezonde zwangerschap met een baby die compleet genoeg is om geboren te worden, duurt gemiddeld tussen 37 en 42 weken. Maar een baby wordt als levensvatbaar beschouwd vanaf 24 weken zwangerschap.

  Vanaf wanneer mag je bevallen?

  Gezonde zwangerschap en baby

  Een gezonde zwangerschap duurt meestal tussen de 37 en 42 weken: je kunt dan een complete, gezonde baby verwachten die in de meeste gevallen klaar is om zelfstandig te ademen, en niet in een couveuse hoeft te liggen. De meeste baby’s worden net na de 40 weken geboren. Lang niet alle baby’s redden het tot de eindstreep: jaarlijks worden in Nederland zo’n 4500 baby’s te vroeg geboren. De organen van je baby zijn dan nog niet goed genoeg ontwikkeld om zelfstandig buiten de baarmoeder te kunnen overleven.

  Wanneer is je baby af?

  Je baby wordt als levensvatbaar gezien vanaf 24 weken. Als je baby dan wordt geboren, is hij nog niet klaar om zelf te kunnen ademen en mee te kunnen naar huis, maar artsen zullen er dan wel alles aan doen om je baby in leven te houden. Toch is de kans ook groot dat een kindje dat zó vroeg geboren wordt, het niet overleeft.

  Een baby die eerder dan 24 weken wordt geboren, wordt gezien als een miskraam. Artsen hebben namelijk nog niet genoeg kennis om een baby die zó klein is in leven te houden. Een baby kan dan te maken krijgen met ernstige longschade, blindheid, doofheid of een geestelijke ontwikkelingsachterstand.

  Je mag dus bevallen vanaf 24 weken, maar je baby is dan nog lang niet af. Er is dan dus een hoop nodig om je baby in leven te houden. Een baby die met 35 of 36 weken wordt geboren, wordt gezien als een te vroeg geboren baby. Maar de kans op overleven is dan veel groter, en er zijn dan minder medische interventies nodig en vaak kan je baby al snel mee naar huis.

  Tip: Ga goed voorbereid de bevalling tegemoet met de bevalcursus en cursus Hypnobirthing, deel van ons online cursuspakket.

  Geboorte met 24 weken

  Veel beter is het dus om vanaf 37 weken te bevallen. Hoewel je een vroeggeboorte niet zelf in de hand hebt, kun je wel een hoop doen om de kans erop de verlagen: zoals het laten van alcohol, roken, en het consumeren van gezonde voeding. Wordt je baby veel te vroeg geboren, bijvoorbeeld met 24 of 27 weken? Dan is een speciaal medisch team nodig, in een speciaal ziekenhuis. Een baby zal dan aan een beademingsmachine moeten, in een couveuse en zal zijn voeding moeten krijgen door een infuus en sonde. Toch redden dan alsnog niet alle baby’s het in de wereld buiten de baarmoeder.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de voorbereiding op de bevalling.

  • group-image
   5 maanden geleden

   Voorbereiding bevalling

   164 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard