1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Starten met een cursus HypnoBirthing®

  Gepubliceerd op: 2-4-2019Bewerkt op: 9-7-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-4-2019Bewerkt op: 9-7-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Hypnobirthing Nederland - Vereniging voor HypnoBirthing®
  De cursus HypnoBirthing® bestaat voor een derde uit info over jouw lichaam en dat van je baby, een derde uit informatie over het bevallingssysteem in Nederland en een derde uit (bewezen effectieve) ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen.

  Ontspannen en meditatie

  Ontspannen is het makkelijkst wanneer je comfortabel bent en met je ogen dicht. Het meest ‘zweverige’ aan de cursus is misschien dat je je voorstelt dat je op een fijne plek bent. Dat helpt namelijk ook met ontspannen. Dat is niet anders dan hoe je je zou voorstellen hoe het op vakantie zal gaan zijn, op het moment dat je die aan het boeken bent.

  Het ligt er natuurlijk aan wat jij zweverig noemt, maar het is een vrij praktische cursus. Dat meditatie goed werkt is inmiddels algemeen bekend en wetenschappelijk aangetoond. Ook onderzoeken naar HypnoBirthing® laten keer op keer zien dat het een effectieve methode is.

  Verder gaat het, als je het heel natuurkundig bekijkt, over de hormonen oxytocine en endorfine die je een fijn gevoel geven, je eigen biologische pijnstillers zijn en nodig zijn om de geboorte goed te laten verlopen. Adrenaline en cortisol, stresshormonen die komen kijken als je bang en gespannen bent, stoppen de aanmaak van de goede hormonen en hinderen dus de geboorte, met pijn en complicaties als mogelijk gevolg.
  Hoe je de goede hormonen stimuleert en zorgt dat de ongewenste hormonen niet of zo min mogelijk worden aangemaakt, leer je tijdens de cursus.

  De cursus die bij me past

  Natuurlijk zijn veel mensen geneigd te kiezen op basis van het tijdstip van de cursus of de kosten. Maar eigenlijk is de persoonlijkheid en klik met een docent veel belangrijker. Kies het liefst een cursus met een docent die je aanspreekt, of heb contact met meerdere docenten die je overweegt en kies op basis daarvan waar je je het beste bij voelt.

  Waarom? In de cursus ga je aan de slag met ontspanningsoefeningen en je zit natuurlijk uren te luisteren naar iemand. Je moet je wel op je gemak voelen om echt diep in ontspanning te kunnen gaan. Dus neem dit alsjeblieft mee in je overweging.

  Mijn partner/man/vriend mee?

  Nee, niks moet natuurlijk. Maar het samenwerken en samen voorbereiden op de geboorte is een wezenlijk onderdeel van deze cursus. Een geboorte is teamwork tussen jou, je baby, de verloskundige en je geboortepartner.

  Een geboortepartner kan natuurlijk je geliefde zijn, maar ook je moeder, zus, broer, oma, vriendin, doula, vader, vriend etc. Indien mogelijk stellen we wel voor dat het je levenspartner is, omdat het de band met de baby al voor de geboorte helpt versterken. Echter, als je geboortepartner niet alle lesmomenten aanwezig kan, of wil zijn, kan je een andere geboortepartner meenemen of ervoor kiezen om thuis veel samen te oefenen.

  Ook zonder geboortepartner kan je de cursus volgen. Het is wel minder ideaal. Indien je partner geen zin heeft, of maar één les mee wil komen, is het raadzaam de eerste les mee te gaan. Daarin wordt de methode uitgelegd en begrijp je hoe het werkt.
  In mijn ervaring komen zelfs partners die maar één keer mee wilden, daarna met plezier en uit zichzelf mee. Ik heb veel blij verraste zwangeren gezien! En mocht dat niet zo zijn, weet je partner in elk geval wat we aan het doen zijn en is samen oefenen al een stuk makkelijker.

  Je kan ook altijd een HypnoBirthing® verloskundige en/of doula zoeken die je geboorte begeleidt.

  Lange cursus

  Is vijf keer 2,5 uur les echt nodig? Kan het niet veel sneller?
  Helaas, het is echt het beste. Want oefening baart kunst! In een verkorte cursus kan je niet goed diep in ontspanning gaan om je angsten los te laten en de technieken goed eigen te maken. We gaan namelijk steeds een stap dieper.
  Ook nemen we graag de tijd die nodig is om jullie echt goed voor te bereiden. Je leert hoe je lichaam werkt, hoe die samenwerkt met het lijfje van je baby. Wat de opties zijn tijdens een bevalling, wat bepaalde termen betekenen, je leert ademhalingstechnieken, krijgt informatie over borstvoeding en natuurlijk doen we wat fijne ontspanningsoefeningen.

  De cursus is decennialang doorontwikkeld. De vijf keer 2,5 uur zijn echt nodig voor een goede voorbereiding. Wel kan je een privécursus doen, waarbij we bijvoorbeeld meerdere lesmomenten in een week plannen, waardoor een kortere periode nodig is.

  Als je al eerder een HypnoBirthing cursus hebt gedaan, kan je een verkorte opfriscursus volgen. Vaak is dit een of twee keer, naar gelang je wensen.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard