img
Kanaal: ZP® - Zwangerschap & Babykalender
Het officiële zwangerenportaal.nl kanaal met geverifieerde informatie van professionals. Wanneer je je abonneert op dit kanaal, ontvang je wekelijks relevante informatie voor jouw week: de weekmail en daaraan gerelateerde artikelen.

Week 42

Je baby is nu net zo groot als.. een rabarber!

Je bent ondertussen waarschijnlijk erg nieuwsgierig naar je kindje. Hoe ziet je kindje eruit? Je zal ook ongeduldig worden en die dikke buik ben je misschien inmiddels flink beu. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in de allerlaatste week van je zwangerschap.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet volledig correct is.

In week 42 is je baby...

  • 52 cm
  • 3450 gram

..zo groot als een rabarber

In week 42 ben jij...

  • 42 weken zwanger
  • in je tiende maand
  • in het derde trimester
?

Dit gebeurt er met je baby als je 42 weken zwanger bent

De donzige haartjes zijn verdwenen en ook het huidsmeer is weg. Je baby zal er verder niet veel anders uitzien dan een baby die op tijd geboren is. De meeste kindjes die met 42 weken geboren worden hebben zich die laatste weken nog flink te goed gedaan in de baarmoeder en zien er daarom lekker mollig uit. Ook kan het zijn dat de huid van je baby een beetje droog en geschilferd is na de geboorte. Ook zal je baby waarschijnlijk een mooie bos haar hebben!

De meeste baby's worden niet precies op de uitgerekende datum geboren. Een normale bevalling vindt plaats in de periode van drie weken voorafgaand aan tot twee weken na de uitgerekende datum. Als de bevalling twee weken na de uitgerekende datum niet op gang is gekomen is er sprake van serotiniteit en word je ingeleid.

Dit gebeurt er met jou als je 42 weken zwanger bent

Je had vast gehoopt op een spontane bevalling, misschien wel bij je thuis. Als je deze week niet bevalt, is de kans groot dat je straks wordt ingeleid.. Dat gebeurt in het ziekenhuis.

Weetjes en tips

Je buik

Als je na de bevalling naar je buik kijkt, is dat misschien even schrikken. Waar ooit die mooie dikke buik zat, hangt nu een uitgerekt stuk huid. Geen zorgen, dat komt weer goed. Het kan misschien even duren, maar als je gezond eet en genoeg beweegt, krijgt je lijf haar oude model vanzelf weer terug.

In vorm

Veel sportscholen bieden goede begeleiding aan zwangere en pas bevallen vrouwen. Vaak mag je ook gebruik maken van groepslessen waarin jij jouw eigen tempo kan bepalen. Sporten zorgt er uiteraard voor dat je sneller weer back in shape bent.

Zwangerschapsverlof

Als je baby nu pas komt, dan heb je nog recht op 10 weken [zwangerschapsverlof!]((hoe-lang-is-mijn-zwangerschapsverlof-en-hoe-bereken-ik-dat) Ook al heb je er waarschijnlijk al 8 weken op zitten.

Klachten na de bevalling verhelpen

Het kan zijn dat je na de bevalling klachten overhoudt als ischiaspijn, spanningshoofdpijn of vermoeidheid. Reflexologie kan je helpen om deze klachten te verlichten. Lees hier hoe je klachten na de bevalling kunt verhelpen.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!