img
Kanaal: ZP® - Zwangerschap & Babykalender
Het officiële zwangerenportaal.nl kanaal met geverifieerde informatie van professionals. Wanneer je je abonneert op dit kanaal, ontvang je wekelijks relevante informatie voor jouw week: de weekmail en daaraan gerelateerde artikelen.

Week 39

Je baby is nu net zo groot als.. een watermeloen!

Je bent 39 weken zwanger, de baby kan elk moment besluiten om geboren te worden en ligt klaar voor de baarmoedermond. Probeer vooral rust te nemen. De bevalling zal veel energie kosten en ook na de bevalling zal er weinig komen van uitrusten. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 39 van je zwangerschap.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet volledig correct is.

In week 39 is je baby...

  • 49 cm
  • 3300 gram

..zo groot als een watermeloen

In week 39 ben jij...

  • 39 weken zwanger
  • in je negende maand
  • in het derde trimester
?

Dit gebeurt er met je baby als je 39 weken zwanger bent

Je buik is nu helemaal gevuld met baby. Soms voel je de porretjes, duwtjes en trapjes op wel drie plaatsen tegelijk. Hij of zij ligt startklaar voor de baarmoedermond. Lees hier hoe je kindje zich voorbereidt op de bevalling.

Dit gebeurt er met jou als je 39 weken zwanger bent

De kinderkamer is klaar, alle benodigde spulletjes zijn in huis gehaald en het ziekenhuiskoffertje staat waarschijnlijk ook al klaar. Het einde komt in zicht, misschien ga je deze week al bevallen, maar het kan ook nog drie weken duren. Het wachten is bijna voorbij en dat is spannend. Het kan zijn dat je al flinke oefenweeën hebt. Check hier nog even of je alles hebt geregeld voor de bevalling.

Het is niet noodzakelijk om al een keuze te hebben gemaakt waar je wilt bevallen. Die beslissing kun je ook uitstellen tot het allerlaatste moment. Pas als je echt weeën hebt, kun je het beste beoordelen waar jij je het prettigst voelt.

Jouw lichaam is hard aan het werk om je baby van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien en alle afvalproducten af te voeren. Je geeft via de placenta ook antistoffen door aan je baby. Voor vrijwel alle infectieziekten die jouw lichaam heeft overwonnen of waartegen je ingeënt bent, krijgt je kind een voorraadje antistoffen mee. De eerste paar maanden na de geboorte biedt dat extra bescherming tot zijn of haar eigen immuunsysteem het overneemt. Wanneer je ervoor kiest je kindje in te enten zal de eerste inenting na twee maanden zijn.

To do in week 39

Voorbereiding op borstvoeding

Borstvoeding geven zien veel vrouwen als een grote uitdaging. Het is daarom belangrijk dat je je hier goed op voorbereidt. Hier lees je over borstvoeding in de eerste weken.

Gebroken vliezen?

Wanneer je vorige bevalling is begonnen met gebroken vliezen, zegt dit niets over de manier waarop de aanstaande bevalling gaat beginnen. De vliezen kunnen 'per ongeluk' breken, waarna de baarmoeder een krachtig signaal krijgt dat de weeën moeten beginnen. De meeste bevallingen komen na het breken van de vliezen spontaan op gang. Ben je dus de vorige keer bevallen bij 38 weken nadat je vliezen eerst gebroken zijn, dan kan het best zijn dat je deze keer langer doorloopt. Je lichaam blijft vruchtwater aanmaken, zodat je baby nooit zonder vruchtwater komt te zitten. Ook niet als de vliezen gebroken zijn.

Huidverzorging baby

Nog even en dan is je kleintje er en mag je voor hem of haar zorgen. Je baby heeft een kwetsbare huid, die je met wat zorg en aandacht in optima forma kunt houden. Lees hier meer over de verzorging van de babyhuid.

Wist je dat?

Wist je dat je al een aantal dingen kunt doen om uitscheuren tijdens de bevalling zoveel mogelijk te voorkomen? Zo kun je bijvoorbeeld de huid tussen je anus en vagina masseren met perineumolie. Ook zou een aantal keer een warm washandje op je perineum kunnen helpen om uitscheuren te voorkomen.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!