img

Verzorging van de (baby-) huid in herfst en winter

De dagen zijn korter, de temperaturen dalen en onze huid wordt droger. Daarom heeft de huid van jouw baby (en die van jezelf) in de herfst en wintertijd extra veel liefde nodig. Maar hoe komt het dat je huid droger wordt in de herfst/winter?

Droge huid

Iedereen kent het vervelende gevoel van een droog gezicht en schrale wangen in de winter. Hoe komt dat nou? Eén van de belangrijkste oorzaken is de luchtvochtigheid. Doordat deze zowel binnen als buiten, veel lager is dan in de zomerperiode, droogt de huid veel sneller uit.

Daarnaast zijn je talgklieren met koud weer minder actief met het resultaat dat ze minder vet aanmaken. Het gevolg van minder vet op de huid is dat de natuurlijke beschermlaag van de huid tot een minimum geslonken is, of soms zelfs helemaal verdwenen. En dat resulteert in een droog gezicht.

De huid van een baby is in de eerste paar maanden druk bezig een natuurlijke beschermlaag aan te maken, waardoor deze minder vet is. En minder vet is minder bescherming. Doordat de huid van een baby daarnaast vijf keer dunner is dan die van een volwassene, is deze extra kwetsbaar.

Hoe verzorg ik de huid van mijn baby in de herfst en de winter?

  • Door de huid zo goed mogelijk te beschermen en hydrateren. Smeren dus. Houd de huid tijdens de koude maanden extra vet door het gebruik van een goede basiscrème of zalf.
  • Vermijd teveel warme baden. Hoe verleidelijk het ook is met koude dagen, water droogt de huid juist uit en warmte tast wederom de beschermlaag aan.
    Gebruik geen zeep - niet alleen kunnen schuimmiddelen de huid tijdens het douchen en badderen uitdrogen, ook kunnen zeepresten achterblijven op de huid, wat wederom weer uitdroogt. Gebruik een milde zeep of nog liever een bad- of douche-olie. Dit voorkomt het uitdrogen van de huid. Een goed gehydrateerde huid is beter in staat om zichzelf te beschermen.
  • Dep de huid na het douchen/badderen altijd voorzichtig droog met een zachte handdoek. De huidstructuur beschadigt tijdens het afdrogen.
  • Gebruik een vette crème of zalf direct na het badderen en breng deze bij voorkeur aan op een huid die nog een beetje vochtig is. Op deze manier wordt het product beter door de huid opgenomen.
  • Draag comfortabele kleding van zachte stoffen, zoals zijde en satijn. Vermijd het dragen van wol direct op de huid, want dit irriteert de blote (kinderhuid).
  • Met name de handen en het gezicht zijn sneller droog in de winter, vergeet de droge handen en het droge gezicht dus zeker niet en besteed er extra aandacht aan met insmeren.
  • Vermijd altijd huidverzorgingsproducten met chemische toevoegingen, zoals minerale olie, SLS (chemische schuimmiddelen) parabenen, phenoxyethanol, harde alcohol en parfum. Je zult je verbazen in hoeveel producten dit terug te vinden is, zelfs in babyverzorging. Laat je hierover adviseren in de winkel.

Heb je ook toegang tot het Familie Voordeel Programma? Neem dan eens een kijkje bij de categorie verzorging. Je kan hier veel mooie aanbiedingen vinden van bijvoorbeeld Naif care en Purenordic.

Enjoy de herfst & winter!

Auteur van dit artikel:
Elian Brenninkmeijer - dermatoloog
Hoi, ik ben Elian Brenninkmeijer, dermatoloog bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en gepromoveerd op atopisch eczeem. Naast dermatoloog ben ik ook moeder van twee dochters, Anaïs & Eléonore en kom ik dus dagelijks in contact met de kinderhuid.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!