1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Voel jij nog schopjes na je zwangerschap? Dan ben je niet de enige!

  Gepubliceerd op: 9-19-2022Bewerkt op: 10-23-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-19-2022Bewerkt op: 10-23-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  Al een tijdje bevallen, maar voel je nog steeds schopjes in je buik? Dat kan gek voelen, want je baby zit er niet meer in. Toch overkomt dit gevoel vele moeders, soms nog erg lange tijd na de bevalling. Waar komt dat gevoel van schopjes ná je zwangerschap vandaan?

  Ze worden ook wel fantoomschopjes genoemd.

  Schopjes voelen na de zwangerschap

  Ben je gek dat je nog schopjes lijkt te voelen na je bevalling? Nee hoor. Naar het fenomeen fantoomschopjes is zelfs onderzoek gedaan. Uit dit Australische onderzoek blijkt dat veertig procent van de moeders nog wel eens schopjes denken te voelen, bijna net zo realistisch als toen ze zwanger waren.

  Als keiharde schoppen als tegen het einde van de zwangerschap voelen ze niet. Het is eerder te omschrijven als een fladderend gevoel, maar wel vergelijkbaar met die eerste schopjes. Soms kunnen ze zes tot acht jaar na de bevalling nog worden ervaren.

  Fantoomschopjes leuk, of niet?

  Voor sommige vrouwen kan het aandoenlijk zijn om nog ‘schopjes’ te voelen na de zwangerschap. Vooral als de moeder positieve ervaringen had tijdens de zwangerschap en bevalling, kan het haar op een positieve, nostalgische manier laten terugdenken aan die periode.

  Maar voor vrouwen die een zware zwangerschap en traumatische bevalling hebben gehad, of een miskraam, kunnen de schopjes minder positief zijn. Het kan je erg overstuur maken dat je lichaam je in de maling neemt nog steeds zwanger te zijn. Zeker als de schopjes zó overtuigend zijn, dat ze net voelen als tijdens de zwangerschap.

  Waar komen die schijnbare schopjes vandaan?

  Uit hetzelfde Australische onderzoek is niet gebleken waarom vrouwen precies die schopjes voelen in hun buik na de zwangerschap. Een psychiater zei wel dat het alles te maken kan hebben met hoe de hersenen het lichaam ervaren, en verwachten na de zwangerschap ook nog schopjes te voelen.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot je postpartum herstel.

  • group-image
   3 maanden geleden

   Herstel na de bevalling

   57 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard