1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Nederland staat op 4 als beste land voor kinderen

  Gepubliceerd op: 4-13-2023Bewerkt op: 4-13-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-13-2023Bewerkt op: 4-13-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Nederland behoort tot de top vier van beste landen ter wereld als het gaat om kinderrechten, zo blijkt uit de KidsRights Index die in samenwerking met de Erasmus Universiteit in Rotterdam is gepubliceerd.

  De KidsRights index lijst is samengesteld op basis van vijf fundamentele rechten die kinderen beschermen: het recht op leven, gezondheid, educatie, bescherming en een gunstig klimaat voor kinderrechten. Van de 185 verschillende landen die zijn beoordeeld, staat Nederland op de vierde plaats. IJsland, Zweden en Finland scoren net iets hoger.

  Nederland op 4

  Nederland scoort goed op de vier fundamentele rechten die zijn genoemd, maar helaas gaat het land niet vrijuit. Zo is Nederland de Europese koploper op het gebied van luchtverontreiniging en lijdt een op de vijf Nederlandse kinderen aan astma, wat het hoogste aantal in Europa is. Daarnaast draagt de luchtvervuiling bij aan een sociale en economische scheiding, omdat kinderen uit gezinnen met een hogere sociaal-economische status naar scholen gaan met betere luchtfiltering en luchtkwaliteit.

  Effect coronaperiode

  De coronaperiode heeft ook invloed gehad op de positie van Nederland op de KidsRights Index. Waar Nederland eerder nog op de derde plaats stond, is het land nu gezakt naar de 37e plaats. Dit heeft deels te maken met de lange wachtlijsten in de jeugdzorg en de achteruitgang van de mentale gezondheid van Nederlandse jongeren tijdens de coronacrisis.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard