1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Natuurlijke anticonceptie: hoe veilig is de Natural Family Planning methode?

  Gepubliceerd op: 4-22-2021Bewerkt op: 5-14-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-22-2021Bewerkt op: 5-14-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Een anticonceptiemethode waarbij geen hormonen en geen hulpmiddelen komen kijken: dat klinkt haast te mooi voor woorden. Toch is het mogelijk met de Natural Family Planning (NFP) anticonceptiemethode. Hierbij kijk je op basis van je lichaamstemperatuur en je cervixslijm wanneer je ovulatie heeft plaatsgevonden, en wanneer je dus wel en niet vruchtbaar bent.

  Wat is NFP, de natuurlijke anticonceptiemethode?

  Onder NFP vallen verschillende natuurlijke anticonceptiemethodes, waarbij je altijd naar signalen van je lichaam kijkt om te bepalen wanneer je eisprong plaatsvindt. De meest betrouwbare hiervan is de sympto-thermale methode, waarbij je voornamelijk de maandelijkse verhoging in lichaamstemperatuur en verandering in het cervixslijm in de gaten houdt.

  Dat kost in eerste instantie een hoop moeite in tijd, want je zult de eerste drie maanden iedere dag je lichaamstemperatuur moeten meten en je cervixslijm in de gaten moeten houden om de verandering te kunnen waarnemen, om zo te weten wanneer je eisprong plaatsvindt.

  Hoe werkt NFP, de sympto-thermale methode?

  NFP is dus een anticonceptiemethode gebaseerd op periodieke onthouding, waarbij je geen seks hebt wanneer je vruchtbaar bent. Het uitvoeren bestaat uit het in de gaten houden van deze lichamelijke factoren:

  • Baarmoederhalsslijm (cervixslijm): Het cervixslijm verandert gedurende je cyclus. In de vruchtbare periode lijkt dit slijm op rauw eiwit. In de eerste maanden dat je dit in de gaten houdt, krijg je steeds beter door hoe het er precies uitziet tijdens je eisprong.
  • De lichaamstemperatuur: tegen het einde van je vruchtbare periode stijgt de lichaamstemperatuur ietwat, waarna hij meestal wat hoger blijft tot aan de volgende menstruatie. Om dit waar te nemen, moet je iedere dag je lichaamstemperatuur opmeten met een ovulatiethermometer
  • Verandering in de baarmoedermond: de baarmoederhals of baarmoedermond wordt in de vruchtbare periode zacht en open, en ligt hoger dan normaal gesproken.

  Door deze drie lichamelijke factoren in de gaten te houden kan je dus weten wanneer je vruchtbaar bent en dus zwanger kunt raken. Je kunt dan in die periode kiezen geen seks te hebben, of een condoom te gebruiken.

  Betrouwbaarheid natuurlijke anticonceptiemethode NFP

  De betrouwbaarheid van een anticonceptie wordt uitgedrukt met de Pearl Index. Voor NFP is dit 0,4, wat hetzelfde is als de betrouwbaarheid van een spiraaltje. Dat klinkt dus behoorlijk betrouwbaar, maar dat is wel met strikte voorwaarde dat je het ontzettend nauwkeurig en zorgvuldig uitvoert. Je kunt voor deze anticonceptiemethode niet lui zijn en een vastberaden zijn iedere dag je temperatuur op te meten en je cervixslijm in de gaten te houden.

  Ook is het wat lastiger als je een onregelmatige cyclus hebt, maar het is wel mogelijk. Alleen moet je er dan nog meer bovenop zitten en duurt het natuurlijk misschien wat langer voordat je een temperatuursverhoging (eisprong) kunt waarnemen. En als je cyclus de ene maand een x aantal dagen is en de andere maand een totaal ander aantal dagen, dan weet je nooit wanneer je de eisprong ongeveer kunt verwachten.

  Het is dan ook aan te raden niet zelf aan te slag te gaan met deze anticonceptiemethode, maar je te laten begeleiden door een zorgprofessional die zich in NFP heeft verdiept. Sommige huisartsen kunnen je hier prima in begeleiden, maar soms zijn ze geheel onbekend met deze methode. Dan kun je uitreiken naar bijvoorbeeld een fertiliteitsarts of Sensiplan.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard