1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Mediteren met kinderen: waarom en hoe?

  Gepubliceerd op: 7-3-2023Bewerkt op: 10-23-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-3-2023Bewerkt op: 10-23-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  Ook voor kinderen zijn er eindeloze prikkels van buitenaf die soms even te veel worden. Meditatie is een krachtige tool die niet alleen volwassenen helpt om tot rust te komen, maar ook kinderen kunnen er baat bij hebben. Samen mediteren met je kind kan niet alleen helpen om een gevoel van innerlijke rust te creëren, maar het versterkt ook de band tussen ouder en kind.

  Meditatie voor kinderen, wat is het?

  Meditatie voor kinderen is een aangepaste vorm van meditatie die is ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften en het begripsvermogen van kinderen. Het gaat niet alleen om stilzitten en je gedachten leegmaken, maar het omvat ook speelse elementen om de interesse van kinderen te behouden. Kindermeditatie richt zich op het ontwikkelen van mindfulness, het vergroten van zelfbewustzijn en het cultiveren van positieve emoties.

  Voordelen van meditatie voor kinderen

  Mediteren kan veel voordelen hebben voor je kind in zijn emotieregulatie, concentratievermogen, discipline en zelfbewustzijn.

  Zo helpt meditatie kinderen om zich bewust te worden van hun emoties en leert hen technieken om emoties op een gezonde manier te beheersen. Het helpt bij het verminderen van stress, angst en boosheid. Door regelmatig te mediteren kunnen kinderen daarnaast hun aandacht en concentratie verbeteren, wat hen helpt beter te presteren op school en in andere activiteiten.

  Meditatie kan een effectief hulpmiddel zijn in het ontwikkelen positieve discipline. Het leert kinderen om bewust te zijn van hun gedrag en keuzes, en helpt hen om impulsiviteit te verminderen en betere beslissingen te nemen. Het vergroot het zelfbewustzijn van kinderen, waardoor ze meer inzicht krijgen in hun eigen gedachten, gevoelens en gedragingen. Dit helpt hen bij het ontwikkelen van zelfreflectie en zelfinzicht.

  Bovenal kan meditatie de verbondenheid tussen ouder en kind versterken. Samen mediteren creëert een gevoel van samenhorigheid en een moment van rust samen met de ouder en kan de empathie van het kind vergroten.

  Manieren om te mediteren samen met je kind en tips om het te laten slagen

  • Begin met korte sessies: Houd rekening met de aandachtsspanne van je kind en begin met korte meditatiesessies van slechts enkele minuten. Na verloop van tijd kun je de duur geleidelijk aan verlengen.
  • Creëer een rustige omgeving: Kies een rustige plek in huis waar jullie samen kunnen mediteren. Zorg ervoor dat de omgeving vrij is van afleidingen zoals mobiele telefoons of lawaai.
  • Gebruik visuele hulpmiddelen: Kinderen zijn visueel ingesteld, dus maak gebruik van visuele hulpmiddelen zoals een meditatiekaart met afbeeldingen die je kind kunnen helpen ontspannen en focussen.
  • Gebruik geleide meditaties: Geleide meditaties zijn geweldig voor kinderen, omdat ze hen begeleiden door middel van rustgevende instructies en verhalen. Er zijn veel kindvriendelijke geleide meditatie-apps en video's beschikbaar.
  • Maak het speels: Voeg speelse elementen toe aan de meditatie. Dit kan zijn door gebruik te maken van ademhalingsspelletjes, visualisaties van natuurlijke omgevingen of zelfs eenvoudige yoga-oefeningen.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

  • group-image

   Opvoeden

   21 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard