1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Wat het echt betekent als je kindje ‘vervelend’ doet

    Gepubliceerd op: 10-22-2020Bewerkt op: 3-15-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-22-2020Bewerkt op: 3-15-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Iedere ouder kent het gevoel wel dat je soms je kindje wel achter het behang kunt plakken als hij of zij vervelend doet. Maar waar komt dat ‘vervelende’ gedrag eigenlijk vandaag? Vaak heeft dat eigenlijk niks te maken met dat je kindje bewust vervelend wil doen, maar komt het ergens anders vandaan.

    Help, mijn kind doet vervelend!

    Het kan gebeuren dat je kind af en toe onverklaarbaar vervelend gedrag vertoont, waarbij je als ouder gewoon even niet weet waar het vandaan komt en hoe je erop moet reageren. Daarin ben je niet de enige! Maar dit soort gedrag bij je kindje heeft wel een reden, en dat is niet omdat hij of zij jou in de weg wil zitten. Beter is dus om naar de onderliggende redenen voor dit gedrag te kijken, en op basis daarvan te reageren op je kleintje.

    Waarom doet mijn kindje vervelend?

    Vervelend gedrag kan bijvoorbeeld zijn als je kindje een driftbui heeft, de hele boel bij elkaar schreeuwt, niet wil delen met andere kindjes, ‘verwend’ doet of mensen slaat: dit kan van alles zijn. Maar je kindje probeert met dit soort gedrag eigenlijk iets met je te communiceren, waarvoor hij of zij misschien de woorden nog niet kan vinden. Dit zijn mogelijke redenen waarom je kind vervelend gedrag kan vertonen:

    Je kindje verveelt zich

    Het kan goed zijn dat je kindje zich verveelt wanneer hij anderen aan het vervelen is. Of je kindje heeft gewoon even behoefte aan de onverdeelde aandacht en liefde voor jou, wat hij door middel van negatief gedrag probeert te krijgen. Ook hebben kinderen een grote behoefte aan ontdekken en nieuwe ervaringen. Als je kleine dus weer ongevraagd op zoek gaat naar keukengerei, op de vloer begint te kleuren of de kat lastig valt, dan kan het goed zijn dat je kindje zich simpelweg verveelt en behoefte heeft aan stimulatie. Probeer op dat moment dan ook zeker met een nieuw initiatief te komen met iets wat je kindje wél mag en kan doen, en kijk of hiermee het gedrag op dat moment overgaat! Zo hoef je niet boos te worden en zal je kindje in zijn behoeftes worden voorzien.

    Je kindje is moe

    Het kan zijn dat je kindje de hele dag in een goede bui was, veel heeft gespeeld en lief is geweest tegen iedereen. Thuis aan het einde van de dag kan dat dan opeens helemaal omslaan en wil hij alleen maar zeuren en dingen doen die niet mogen. Dan is je kindje waarschijnlijk moe van de hele dag veel activiteiten en nieuwe indrukken. Eenmaal thuis komt het er dan allemaal uit. Dat kan vooral het geval zijn als je kindje op de opvang of op school is geweest en de hele dag naar anderen heeft moeten luisteren en zich goed heeft gedragen: dan laat hij zich thuis even gaan en komt het er allemaal uit, omdat hij weet dat jij er toch wel voor hem bent. Je kunt dit gemakkelijker maken door samen de rust op te zoeken of een rustige activiteit te ondernemen, bijvoorbeeld met een boekje of een film op de bank, in plaats van hem te overvallen met veel vragen en drukke activiteiten.

    Je kindje wil niks liever dan ontdekken

    Kinderen zijn kleine wereldontdekkers, en van ieder hoekje in het huis zullen ze moeten weten wat er ligt of wat er zich afspeelt. Niet zo gek dus dat je kindje soms de keukenlades wil leeghalen of op de tafels wil klimmen. Dat is niet deaal en bevorderlijk voor een opgeruimd huishouden en je kunt het dan ook als vervelend beschouwen. Maar zolang het geen gevaar vormt voor je kindje, kan je hem het beste laten gaan. Zorg er dan ook zelf zoveel mogelijk voor dat gevaarlijke objecten opgeborgen zijn en de deur naar jullie werkkamer bijvoorbeeld op slot. Zo hoef je niet boos te worden op je kindje, en heeft hij of zij het idee dat hij lekker kan ontdekken, waardoor hij minder snel vervelend gedrag zal vertonen.

    Je kindje weet nog niet hoe hij iets moet communiceren

    Kinderen, vooral peuters, zijn nog volop aan het leren hoe ze hun gevoelens moeten communiceren. Soms lukt dat nog niet helemaal, en dus zit er niks anders op dan huilen en schreeuwen. Bedenk dan altijd dat je kindje hier iets mee wil zeggen, bijvoorbeeld dat hij zich verveelt, dat het hem even te veel wordt, aandacht wil van jou of op een bepaalde plek niet wil zijn.

    Wat doe jij als jouw kindje ‘vervelend’ doet? Laat het weten in een reactie!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard