1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  10x verrassende feitjes over je pasgeboren baby

  Gepubliceerd op: 8-19-2020Bewerkt op: 7-14-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-19-2020Bewerkt op: 7-14-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Er zijn veel dingen waarover je je nog zult verassen met je pasgeboren baby. Het is zo’n klein mensje, maar er is zoveel wat je eigenlijk nog niet over hem of haar weet, of waarover je je zult verbazen, en misschien zult schrikken als hij er eenmaal is! Hier vind je 10 verrassende (maar normale) weetjes over je pasgeboren baby waar je verbaasd van zult staan.

  10 verrassende feiten over je baby

  De volgende 10 weetjes over pasgeboren baby’s zijn volkomen normaal, maar lang niet altijd bekend onder nieuwe ouders!

  1. Je baby kan een punthoofd hebben

  Dat is misschien even schrikken wanneer je baby geboren wordt. Dit is echter volkomen normaal, omdat je baby met zijn hoofdje een behoorlijke reis moet afleggen door het geboortekanaal. Tijdens de reis door het geboortekanaal kunnen de verschillende flexibele delen van je baby’s schedel over elkaar schuiven, waardoor je baby een punthoofd kan hebben! Geen zorgen, dit trekt vanzelf weer bij.

  1. Baby’s hebben een zwem-en duikreflex

  Hoe cool is deze survivalskill! Dat betekent dat je baby in het water automatisch met zijn benen en armen zal gaan trappelen. Dat heet de duikreflex of de onderwaterreflex, wat er ook voor zorgt dat je baby zijn adem inhoudt onder water. Pas op, dit betekent natuurlijk niet dat je baby kan zwemmen!

  1. Sommige baby’s kijken scheel

  Je baby kan na de geboorte scheel kijken, wat een normaal verschijnsel is tot 3 maanden. Dat heeft alles te maken met het oefenen van de oogspieren met het samenwerken en scherpstellen. Als je baby na 3 maanden nog steeds scheel kijkt, is het wel nodig dit te melden op het consultatiebureau.

  1. Meisjes kunnen vaginaal bloedverlies hebben

  Dat is misschien even schrikken als je baby vaginaal bloedverlies heeft, toch is het niks om je druk over te maken. Het komt bij 5 tot 10% van de pasgeboren meisjes voor, meestal tussen de tweede en tiende dag na de geboorte. Dit komt door de vrouwelijke hormonen die de moeder op de baby doorgeeft.

  1. Huilen zonder tranen

  Je baby zal behoorlijk wat huilen, maar wist je dat hij dat de eerste weken zonder tranen doet? Dat komt omdat de traanbuisjes nog dicht zitten. Die gaan vanzelf open, dus ook dit is volkomen normaal!

  1. Baby’s stoppen soms even met ademen

  Je pasgeboren baby ademt nog erg onregelmatig. Er zijn dan soms momenten waarop je baby even lijkt te stoppen met ademen, wat vijf tot tien seconden kan duren. Geen zorgen, dit is normaal en je baby zal na 4 maanden vanzelf regelmatiger ademen.

  1. De poep van je pasgeborene stinkt niet

  De eerste poep van je pasgeboren baby, ook wel meconium genoemd, stinkt niet! Deze eerste poep bestaat eigenlijk alleen maar uit vruchtwater en baarmoederslijm. Daarom heeft dit nog geen vieze geur. Daar komt helaas een eind aan wanneer je kindje zijn eerste voedingen achter de kiezen heeft.

  1. Ruis zorgt voor betere slaap

  Je baby heeft in de baarmoeder eigenlijk de hele tijd naar de herrie van jouw darmen en je hartslag moeten luisteren. Daarom kan je baby beter slapen met een constante ruis op de achtergrond! Deze zogenaamde white noise doet je baby denken aan de baarmoeder, waardoor hij sneller rustiger zal worden. Het hoeft dus echt niet doodstil te zijn!

  1. Je baby heeft meer botten dan jij.

  Een pasgeboren baby heeft zo’n 350 botten, een volwassene zo’n 206. Na een tijdje zullen echter een hoop van deze botten van je baby aan elkaar groeien.

  1. Geboortevlekken zijn normaal.

  Ongeveer een derde van de baby’s wordt geboren met een zogenaamde ooievaarsbeet. Dit is een roze- of roodachtige vlek, meestal in de nek, in het gezicht of op de oogleden. Zo’n ooievaarsbeet is ongevaarlijk en in 95% van de gevallen gaat het vanzelf weer weg. Is het vlekje bobbelig of paars? Raadpleeg dan je arts.

  Welk feitje over pasgeboren baby’s verraste jou het meeste?

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard