1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Waarom pasgeboren baby’s niet zweten en tranen

  Gepubliceerd op: 2-24-2020Bewerkt op: 4-10-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-24-2020Bewerkt op: 4-10-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Baby’s huilen, dit doen ze al vanaf het eerste moment dat ze ter wereld komen. Is het je opgevallen dat er dan nog geen tranen over de wangen van de baby rollen? Niet alleen de ogen van baby’s blijven droog, ook de huid. De eerste zes maanden kunnen baby’s namelijk nog niet goed zweten. Maar hoe zit dit precies?

  Ontwikkeling traanbuizen

  Als een baby wordt geboren zit alles erop en eraan, maar zijn de zintuigen nog niet volledig ontwikkeld. Dit geldt ook voor de traanbuizen. Ze zijn wel aanwezig, maar werken nog niet volledig. Ze zorgen ervoor dat het oog voldoende bescherming krijgt en vochtig blijft, maar er is niet genoeg vocht om echte tranen te produceren. Volgens Timberline zijn de traanbuizen na drie of vier weken voldoende ontwikkeld om echte tranen te produceren.

  Huilen: hoe het werkt

  Tranen zorgen voor de bescherming van de ogen en dat ze vochtig blijven. “Wanneer we geconfronteerd worden met heftige emoties zoals woede, verdriet en geluk huilen we”, zegt Sage Timberline, een kinderarts bij UC Davis Children’s Hospital in Californië. Die emotie zorgt voor een tijdelijke stress, welke een vecht- of vluchtreactie veroorzaakt. Deze reactie zorgt voor het produceren van tranen zodat het oog voldoende bescherming krijgt. Ook kunnen tranen ervoor zorgen dat een stress-verlagend hormoon vrijkomt, met een gevoel van opluchting.

  Baby’s en zweten

  Naast dat een pasgeboren baby geen tranen produceert, kan hij ook nog niet goed zweten. Hoe warm de baby het ook krijgt, zweetdruppels zijn de eerste weken amper te bekennen. Dit heeft alles te maken met de zweetklieren die nog niet volledig ontwikkeld zijn. Ze zijn er wel, er komt alleen nog geen zweet uit.

  Twee soorten zweetklieren

  Wist je dat mensen twee soorten zweetklieren hebben? Ze worden exocriene en apocriene zweetklieren genoemd, elk met een andere functie. Apocriene zweetklieren worden pas in de puberteit ontwikkeld en zorgen voor de welbekende zweetgeur. Deze zweetklieren bevinden zich alleen in de oksels, de anus en de tepels. Exocriene zweetklieren zitten over het gehele lichaam verspreid en spelen een belangrijke rol in het regelen van de lichaamstemperatuur. Een baby heeft alleen exocriene zweetklieren welke vanaf de vierde maand van de zwangerschap worden ontwikkeld. “Na de geboorte zijn de exocriene zweetklieren op het voorhoofd van de baby het meest actief, daarna volgen de romp en ledematen”, aldus Timberline.

  Baby temperatuur

  Wanneer baby’s niet zweten kunnen ze hun eigen temperatuur nog niet goed regelen. Ouders spelen een belangrijke rol in het warm en koel houden van hun kind. Een warme en/of rode huid, een snelle ademhaling en verminderde activiteit van de ledematen kunnen duiden op oververhitting. “Heeft je baby het te warm? Verwijder dan een deken of een laag kleding en gebruik een ventilator, dit zorgt ervoor dat de lucht kan circuleren”, zegt kinderarts Timberline.

  Overmatig zweten bij baby’s

  Zodra de zweetklieren volledig ontwikkeld zijn zal de baby gaan zweten, en dit kun je als ouder gaan merken ook! “Sommige ouders maken zich zelfs zorgen dat hun baby te veel zweet tijdens het slapen of voeden”, zegt Katie Ellgass, kinderarts bij Stanford Children’s Health in Californië. Dit is onschuldig en niet zo gek, “slapen en voeden kosten een baby veel energie. Daarnaast ligt een baby tijdens het voeden vaak tegen een ouder aan, waardoor de warmte van de ouder wordt overgedragen op de baby”, aldus Ellgass. Zolang ze geen symptomen van oververhitting of onderkoeling vertonen kan zweten geen kwaad. “Pasgeboren baby’s worden getest op stofwisselingsziekten en hartproblemen, zolang ze op gewicht blijven is het geen probleem”, aldus kinderarts Ellgass.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard