1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Hoe vaak moet je je kind of baby eigenlijk écht wassen?

  Gepubliceerd op: 6-2-2021Bewerkt op: 9-28-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-2-2021Bewerkt op: 9-28-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Je kindje badderen of samen douchen is vaak een leuke dagelijkse activiteit. Maar is het eigenlijk wel goed om je kleine iedere dag te wassen? Zo vaak hoef je je kindje te wassen, afhankelijk van de leeftijd.

  Hoe vaak moet je kindje gewassen worden?

  Sommige ouders wassen hun kindje het liefst iedere dag of soms wel meerdere keren per dag, andere ouders hebben er geen problemen mee een dagje over te slaan. Van baby’s is over het algemeen wel bekend dat je ze niet iedere dag hoeft te wassen, sterker nog, 2 of 3 keer per week zou voor de allerkleinsten al genoeg zijn. Maar hoe zit dat met wat grotere baby’s, dreumesen en peuters?

  Liever niet iedere dag

  Uit onderzoek blijkt dat het helemaal niet nodig is om je kindje iedere dag te wassen. Dit blijkt niet goed te zijn voor de huid volgens dermatoloog Drs. Leenarts. Zij kwam met een onderzoek tot de conclusie dat iedere dag wassen leidt tot een drogere huid met mogelijk eczeem als gevolg. Zij onderzocht ruim duizend kinderen waarvan sommige iedere dag werden gewassen, en anderen niet ieder dag. De huid van de kinderen die iedere dag werden gewassen bleek een stuk droger te zijn.

  Zeep gebruiken bij het wassen is volgens dezelfde dermatoloog al helemaal niet nodig. De zeep kan namelijk de vette laag op de tere kinderhuid aantasten, en die laag is juist belangrijk voor de bescherming van de huid. Een zeep op oliebasis kan dan weer wel.

  Hoe en hoe vaak dan wel?

  Het is dus niet nodig om je dreumes of peuter iedere dag te badderen. Om de dag douchen, of zelfs drie keer per week, is al genoeg. Houd wel je kindje schoon door hem dagelijks met een washandje het gezicht, handjes, billen en geslachtsdeel schoon te maken. En is je kindje natuurlijk écht vies van een dagje spelen met modder, dan kan je hem natuurlijk gerust wassen onder de douche, ookal heb je dat de dag ervoor ook gedaan. Wanneer je kindje tussen de 9 en 10 jaar is zullen de zweetklieren gaan werken, wat je dan ook zult ruiken. Dan kan je je kindje gerust iedere dag wassen.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard