1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Hartkloppingen tijdens de zwangerschap

  Gepubliceerd op: 11-25-2021Bewerkt op: 11-25-2021
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-25-2021Bewerkt op: 11-25-2021
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Voel je af en toe hartkloppingen tijdens de zwangerschap? Dan hoeft dat niet meteen een reden tot zorgen te zijn. Vooral na het sporten of inspanning kun je ze krijgen, waarna het vanzelf weer weg zal zakken. In welke gevallen moet je wél contact opnemen met je verloskundige bij hartkloppingen?

  Zo voelen hartkloppingen tijdens de zwangerschap

  Waarschijnlijk kent iedereen het gevoel van hartkloppingen wel. Daarbij voel je je hart heel duidelijk kloppen in je borstkas, in je keel of in je hoofd. Je kunt daarbij ook voelen dat je hard een slag overslaat, en daarna juist een keer extra klopt. In rust zou je hartslag tussen de 60 en 100 keer per minuut moeten slaan, en bij inspanning kunnen dit er meer dan 100 er minuut zijn. Er is dan sprake van een versnelde hartslag.

  Waarom heb je hartkloppingen tijdens de zwangerschap?

  Hartkloppingen tijdens de zwangerschap zijn heel makkelijk te verklaren. Je maakt namelijk meer bloed aan wanener je zwanger bent, omdat je baby zich ook van bloed moet voorzien. Daarom maak je ongeveer 1 liter extra bloed aan, waardoor je hart iets harder moet werken om dat allemaal rond te pompen. Dat kan dus resulteren in hartkloppingen, wat je hart prima aankan.

  Echter kunnen hartkloppingen ook worden veroorzaakt door stress, te veel cafeïne of geneesmiddelen die als bijwerking hartkloppingen hebben.

  Wanneer bellen bij hartkloppingen?

  In de meeste gevallen zijn hartkloppingen onschuldig en hoef je je verloskundige niet te bellen. Toch kan er soms meer aan de hand zijn, zoals bloedarmoede, schildklierproblemen, hartritmestoornis of een vernauwing in de kransslagaders van het hart. Gaan de hartkloppinen dus gepaard met deze klachten, neem dan contact op met je zorgverlener:

  • Bleek zien, kortademigheid en vermoeidheid, wat kan wijzen op bloedarmoede
  • Hoge frequentie en onregelmatigheid van de hartslag, wat kan wijzen op een hartritmestoornis
  • Pijn op je borst of je hart, zweten bij de hartkloppingen en misselijkheid, wat tekenen kunnen zijn van een vernauwing in de kransslagader
  • Gewichtsverlies, zweten en gejaagdheid, wat te maken kan hebben met schildklierproblemen
  • Neem ook contact op met je zorgverlener als je hartpatiënt bent en te maken krijgt met hartkloppingen

  Wat kun je doen bij hartkloppingen tijdens de zwangerschap?

  Heb je geen van de andere hierboven genoemde symptomen? Schiet dan vooral niet in de stress, vanzelf zal het waarschijnlijk weer wegzakken. Om de hartkloppingen te laten verminderen, kun je een koud glas water drinken, even gaan zitten of liggen en je gedachtes afleiden. Dat laatste kan helpen als je bang wordt door de hartkloppingen: dit is niet wenselijk, wat dat kan leiden tot hyperventileren, waardoor je kunt flauwvallen.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard