1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Fontanel bij baby's

  Gepubliceerd op: 8-21-2020Bewerkt op: 7-14-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-21-2020Bewerkt op: 7-14-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Een fontanel is een het zacht, elastisch plekje ergens in het midden van je baby’s schedel. Hierin zie je ook de hartslag van je baby in meebewegen. Dat is een volkomen normaal en gezond verschijnsel bij baby’s, die fontanel. Wat is de functie van een fontanel en waar moet je op letten?

  Wat is een fontanel?

  Je zult misschien een beetje raar opkijken wanneer je voor het eerste een fontanel bij je baby voelt. Dit is een opening tussen de schedeldelen van je baby, en voelt elastisch aan. Pasgeboren baby’s hebben twee fontanellen: een grote en een kleine. De grote fontanel vind je in de vorm van een ruitje bovenop het hoofdje van je baby, en de kleine fontanel is driehoekig van vorm achterop het hoofdje van je baby.

  Fontanellen kunnen per baby in grootte verschillen. Meestal is een fontanel bij een pasgeboren baby zo’n 2 centimeter breed, maar soms kunnen ze wel zo groot zijn als 6 centimeter. Als je kindje tussen de 12 en 18 maanden uit is, zullen de schedeldelen helemaal aan elkaar zijn gegroeid en zullen de fontanellen dus verdwenen zijn.

  Functie van fontanel

  Een fontanel heeft zeker een functie voor je baby. Doordat de schedeldelen nog los van elkaar zitten en er dus een fontanel zit, kunnen deze delen over elkaar heen schuiven tijdens de bevalling. Dit heeft je baby nodig om door het geboortekanaal te kunnen. Ook na de bevalling heeft je kindje de fontanellen nodig. De hersenen zullen namelijk snel groeien en ontwikkelen, en de fontanellen zorgen ervoor dat het schedeltje mee kan groeien.

  Fontanellen zijn dus een normaal verschijnsel met een belangrijke functie. Je hoeft dan ook niet bang te zijn om ze aan te raken bij het wassen van het hoofdje.

  Waar moet je op letten met fontanellen?

  Verdwijnen fontanel voor 12 maanden

  Bij het consultatiebureau zal ieder bezoek worden gekeken in hoeverre de fontanellen al zijn dichtgegroeid. Als de fontanellen namelijk al voor de 12 maanden zijn verdwenen, kan dat een aanleiding zijn voor een verwijzing naar de kinderarts. Het schedeltje kan dan namelijk niet voldoende groeien, of het hoofdje groeit juist te snel.

  Bolle of ingezakte fontanel

  Fontanellen kunnen telkens vervormen, dat is normaal. Zo wordt de fontanel bol als je kindje perst, huilt of eet. Als dit aanhoudt, is het echter nodig je arts raad te plegen, omdat een aanhoudende bolle fontanel kan wijzen op een hersenvliesontsteking. Daarnaast kan de fontanel ook wat inzakken, wat af en toe kan gebeuren. Als het echter ingezakt blijft, kan dit wijzen op uitdroging. Houd het dus wel goed in de gaten.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard