1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Cocoonen met je baby: waarom het hartstikke fijn én nodig is

  Gepubliceerd op: 10-31-2020Bewerkt op: 3-20-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-31-2020Bewerkt op: 3-20-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Cocoonen met je baby: je hebt er vast wel eens van gehoord. Het is iets wat je meestal direct na de geboorte in de kraamweek en eventueel de weken erna doet met je baby, je partner en de rest van het gezin. Maar ook als je baby al wat groter is, is cocoonen hartstikke fijn, dit is waarom!

  Wat is cocoonen?

  Het tegenovergestelde van kraamvisite ontvangen, is eigenlijk cocoonen. Als je baby net is geboren, dan kan je ervoor kiezen in alle knusheid van deze bijzondere tijd te genieten samen met je partner, je baby en de rest van het gezin, zonder de deur uit te gaan en andere mensen op visite ontvangen. Helemaal in jullie coconnetje dus, dat is cocoonen: jezelf met je baby afzonderen van de buitenwereld en even knus van elkaar en de rust genieten.

  Dat kan alleen in de kraamweek zijn, maar sommige ouders cocoonen ook nog weken daarna. Maar ook als je baby al wat groter is of zelfs al een dreumes is, kan je ervoor kiezen gewoon een weekendje knus thuis te blijven met het gezin. Dat is vooral fijn tijdens de koudere dagen.

  Redenen waarom cocoonen fijn en belangrijk is

  1. Cocoonen bevordert de hechting

  Het hechtingsproces tussen ouder en (pasgeboren) baby kan bevordert worden door lekker te cocoonen na de geboorte. Door afgesloten van de buitenwereld met je kleine thuis te blijven, gaat alle onverdeelde aandacht naar je kindje, waardoor ouder en kind optimaal de kans krijgen om elkaar te hechten. Dat stelt klinisch psychologe Judith Locke.

  1. Je geeft je baby een stabiele, rustige start

  Door de eerste week, of weken na de geboorte nog niet eropuit te gaan met je baby, geef je je kindje een stabiele, rustige start. Het is al heel veel voor baby’s om überhaupt aan het leven buiten de baarmoeder te wennen, dus om een rustige omgeving voor je kleine te waarborgen, kan erg fijn zijn. Zo blijft hun wereldje in de eerste periode lekker overzichtelijk en rustig.

  1. Minder kans op een griepje

  Als je in de herfst of winter besluit te cocoonen met je baby of kind, dan is dat een uitstekend idee, omdat dat natuurlijk het griepjesseizoen is. Door te cocoonen kan je jezelf en je kindje beschermen tegen griepjes en andere virussen.

  1. Minder stress voor jou

  Niet alleen voor je baby kan het erg fijn zijn te cocoonen thuis, ook voor jezelf is het erg fijn! Of je baby nu klein is of al wat ouder: je af en toe even terugtrekken met je kleine en het gezin kan geen kwaad en kan je stress mogelijk verminderen. Even geen prikkels van buitenaf, maar alleen maar gefocust op de liefdesbubbel met je gezin! Even lekker opladen.

  1. Wennen aan het ritme met je baby

  Jij moet net zo erg wennen aan de komst van je baby als je baby zelf. Het cocoonen geeft je dan ook de kans om je helemaal over te geven aan het vinden van een ritme met je baby en het wennen aan de komst van je kleine. Helemaal zonder afleidingen, hartstikke fijn!

  Tip: Over de verzorging van je baby en jouw herstel leer je alles in de cursus ' De eerste 100 dagen', deel van ons online cursuspakket

  Heb jij gecocoond met je pasgeboren baby, of ga je dit lekker doen met je kindje tijdens de koudere dagen?

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard