1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Bevalling opwekken: verschillende manieren

  Gepubliceerd op: 11-19-2019Bewerkt op: 2-27-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-19-2019Bewerkt op: 2-27-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Het is een enorme anticlimax als je uitgerekende datum voorbij gaat zonder enig teken van weeën, dus kun je zelf gaan proberen de bevalling op te wekken. Heb je zo’n voorgevoel dat de baby niet uit zichzelf zal komen na de uitgerekende datum? Denk er dan eens aan om de bevalling op te wekken. Dit kun je laten doen, maar je kunt ook zelf op vele manieren bijdragen aan het opwekken van weeën, tenminste, dat wordt beweerd!

  Manieren om zelf de bevalling op te wekken

  De meest bekende vorm van het opwekken van de bevalling is door te strippen of door uiteindelijk de bevalling in te laten leiden in het ziekenhuis. Maar wil je hier nog niet te snel ja tegen zeggen, dan kun je altijd zelf nog wat van de volgende methodes uitproberen. Alhoewel het nooit wetenschappelijk is bewezen dat je zelf je bevalling kunt opwekken, kun je een hoop van deze methodes altijd uitproberen. Vooral op online fora wordt er namelijk vaak beweerd dat vrouwen de bevalling zelf hebben kunnen opwekken en stimuleren door het toepassen van de volgende tips, en je kunt er thuis zelf zó mee aan de slag gaan!

  De volgende manieren voor het opwekken van de bevalling zijn niet wetenschappenlijk bewezen. Overleg ook eerst altijd met je verloskundige voordat je zelf de bevalling probeert op te wekken!

  Bevalling opwekken door seks

  Misschien moet je er niet aan denken aan het einde van de zwangerschap, maar toch kan seks een goede manier zijn om de bevalling op te wekken! Wanneer je namelijk een orgasme hebt trekt de baarmoeder samen. En dat is eigenlijk hetzelfde als wanneer je weeën hebt: dan trekt de baarmoeder ook samen. Daarnaast kan het hormoon prostaglandine in sperma de baarmoeder laten samentrekken. Het is belangrijk om te weten dat je niét meer kunt vrijen wanneer je vliezen zijn gebroken, want dan bestaat er infectiegevaar!

  Bevalling opwekken met een ananas

  Je hebt vast weleens van deze theorie gehoord. Van oudsher worden er namelijk vaak ananassen gegeten om de bevalling op te wekken. Ananas bevat kinine, waarvan wordt beweerd dat het een stimulerend effect heeft op de bevalling. Je zult wel grote hoeveelheden moeten eten om er wat van te merken, en het is nooit wetenschappelijk bewezen.

  Bevalling opwekken met het stimuleren van je tepels

  Na een bevalling volgt normaal gesproken de productie van moedermelk, maar je kunt ook proberen het verhaaltje om te draaien. Zo kun je je tepels masseren en stimuleren, wat het hormoon oxytocine zal aanmaken. En dit hormoon wekt weeën op! Wil je wat van het effect kunnen merken, dan moet je dit toch wel zo’n kwartier tot 3 uur per dag doen. Goede activiteit om samen met je partner te doen!

  Bevalling opwekken met beweging

  Van beweging is het misschien wel het meest bekend dat het weeën opwekt aan het einde van de zwangerschap. Maar is het ook echt waar? Het kan natuurlijk ook altijd om toeval gaan. Maar je kunt altijd proberen een rondje te gaan lopen of fietsen om zo de bevalling op te wekken, de zwaartekracht zou de rest doen!

  Bevalling opwekken met pittig eten

  Van pittig eten wordt beweerd dat het zou kunnen zorgen voor een gestimuleerde darmwerking en daarmee samentrekkingen in de baarmoeder. Wel kun je ook last krijgen van diarree, en dat is het laatste waar je zin in hebt als je op ontploffen staat!

  Manieren om de bevalling te láten opwekken

  Heb je niet zo veel vertrouwen in de bovenstaande theorieën? Dan kun je na gaan denken om hulp in te schakelen van specialisten om de bevalling op te wekken.

  Bevalling opwekken door een voetreflexmassage

  Een voetreflexmassage komt voort uit de alternatieve geneeswijzen, en is een ideale behandeling als je niet meteen wilt gaan voor het inleiden van de bevalling. In deze massage wordt ervan uitgegaan dat alle zenuwbanen in je voeten uitkomen, en door het prikkelen van deze zenuwbanen in je voeten zou je lichaam volledig kunnen ontspannen, waardoor er ruimte is om problemen langs de zenuwbanen op te lossen. Er is een specifiek knobbeltje aan de binnenkant van je voet, genaamd de malleolus, die verbonden zou zijn met de baarmoeder. Door deze te masseren zou je weeën kunnen stimuleren!

  Bevalling opwekken door te strippen

  Deze methode is wél wetenschappelijk onderbouwd en wordt uitgevoerd door je verloskundige. Bij het strippen probeert je verloskundige de bevalling op te wekken door haar vingers in de baarmoedermond naar binnen te brengen. Hierbij maakt zij ronddraaiende bewegingen rondom het hoofdje van de baby, wat ervoor zorgt dat ze de vliezen rondom de baarmoedermond scheidt. Door dit te doen, wordt het stofje prostaglandine aangemaakt in je lichaam, wat de weeën zou stimuleren. Je moet hiervoor al wel enige ontsluiting hebben.

  Bevalling opwekken met acupunctuur

  Er wordt beweerd dat acupunctuur de bevalling zou kunnen opwekken. Een degelijke behandeling zou je dan krijgen in week 41 van je zwangerschap. Hierbij worden de energiestromen in je lichaam gestimuleerd, wat zou kunnen helpen bij het opwekken van de bevalling. Of het echt werkt, weet helaas niemand zeker.

  De laatste optie: de bevalling inleiden

  Als geen van deze methoden hebben gewerkt, dan zal je geduldig moeten wachten. Als er in week 42 nog niks is gebeurd, zal je bevalling in het ziekenhuis medisch worden ingeleid. Op deze pagina kun je meer lezen over het hele proces van het inleiden van de bevalling.

  Alles weten over de bevalling? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard