Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BevallingVliezen gebroken hier moet je op letten

Vliezen gebroken: hier moet je op letten

ZP® - Magazine

, 14 July 2020 00:59Laatste update op: 3 December 2021 19:10

Je vliezen kunnen breken op verschillende momenten voor of tijdens de bevalling. Soms breken de vliezen spontaan voordat de weeën komen en soms tijdens de bevalling pas. Hoe herken je vruchtwaterverlies? Wat moet je weten over gebroken vliezen en waar moet je op letten?

Waarom breken je vliezen?

Tijdens de zwangerschap zit je baby veilig in je baarmoeder, in de vruchtwaterzak. Deze vruchtwaterzak heeft vliezen die het vruchtwater op zijn plek houdt. Deze vliezen zitten vast aan de baarmoedermond en de placenta. In de vruchtwaterzak wordt je baby beschermd tegen invloeden en bacteriën van buitenaf. De vruchtwaterzak wordt steeds dunner naarmate je baby groeit, wat er uiteindelijk voor zorgt dat de vruchtwaterzak bezwijkt onder de druk en het gewicht van je baby, maar ook door de hormonen, enzymen en weeën. Dit zorgt ervoor dat je vliezen breken, waardoor het vruchtwater uit de vruchtwaterzak naar buiten komt.

Zijn mijn vliezen gebroken?

Wanneer je vliezen breken, zal je dit herkennen aan het vrijkomen van vruchtwater. Dat vruchtwaterverlies kan in kleine beetjes komen, maar ook in een grote golf vruchtwater. Wanneer de vliezen bij de baarmoedermond breken, zal er in een keer een grotere hoeveelheid vruchtwater vrijkomen. Als de vliezen hoger in de baarmoeder zijn gescheurd, kan het echter ook met druppeltjes komen. In dat laatste geval kan het lastig zijn te weten of het ook echt vruchtwater is.

De kleur van vruchtwater is helder, soms met wat witte vlokken. Het kan echter ook zijn dat het vruchtwaterverlies groen of bruin is, als je baby meconium in het vruchtwater heeft gepoept. In dit geval moet je gelijk de verloskundige bellen. Als er wat bloed gemengd in het vruchtwater zit, kan het wat roze zijn. Vruchtwater kun je niet ophouden zoals urine, en ook ruikt het niet zoals urine.

Vliezen gebroken, en nu?

 • Gebroken vliezen na 37 weken zwangerschap

Na de 37 weken zwangerschap kan in principe de bevalling op ieder moment beginnen. Bij de meeste vrouwen (90%) zullen eerst de weeën op gang komen, wat gevolgd wordt door het breken van de vliezen. Dat kan vroeg in de bevalling gebeuren, later in de bevalling, of zelfs helemaal niet! Bij dit laatste wordt de baby geboren in de vruchtwaterzak, iets wat niet veel voorkomt. De vliezen breken tijdens de bevalling onder invloed van de hormonen die de vruchtwaterzak verzwakken, druk door de weeën en enzymen tijdens de bevalling die de vruchtwaterzak verzwakken.

Het kan ook zijn dat eerst de vliezen breken, en daarna pas de weeën op gang komen. Dit heet langdurig gebroken vliezen en is bij zo’n 10% van de vrouwen het geval. Weeën zouden dan binnen 24 uur op gang moeten komen, anders neemt het risico op infecties toe. De bescherming van je baby van de buitenwereld door het vruchtwater is immers niet meer aanwezig. Er wordt maximaal 72 uur gewachten op het natuurlijk op gang komen van de weeën. Als dit niet het geval is, zal de bevalling moeten worden ingeleid in het ziekenhuis. Het is nog niet bekend waarom vliezen voortijdig breken.

 • Gebroken vliezen voor 37 weken zwangerschap

Als je vruchtwaterverlies hebt voor 37 weken zwangerschap, is er sprake van het vroegtijdig breken van vliezen. Neem in dit geval altijd contact op met je verloskundige. Het vroegtijdig breken van vliezen kan liggen aan dat er te veel vruchtwater is, door een vruchtwaterpunctie, roken tijdens de zwangerschap, infecties, door een meerlingzwangerschap, slechte voeding of het vroegtijdig actieve enzymen die de vruchtwaterzak verzwakken.

Instructies bij gebroken vliezen

Als je vliezen zijn gebroken, volg dan de volgende instructies:

 • Gebruik geen tampons
 • Heb geen geslachtsgemeenschap
 • Ga niet meer in bad
 • Maak de toiletbril voor ieder toiletbezoek met een reinigingsdoekje schoon
 • Bel de verloskundige meteen als je vliezen vóór 37 weken zwangerschap breken
 • Bel de verloskundige meteen als je vliezen breken, maar je nog geen weeën hebt
 • Bel de verloskundige meteen als het vruchtwater groen, bruin of roze van kleur is.

Meer over dit onderwerp:

 • De baarmoeder
 • Meconium
 • Ontsluitingsweeën
 • De placenta (moederkoek)
 • Magazine

 • Mijn week

 • Zoeken

 • Dashboard