Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BevallingAlles over weenAlles over ontsluiting

Alles over ontsluiting

ZP® - Magazine

, 16 September 2020 17:03Laatste update op: 16 September 2020 17:06

Ontsluiting is noodzakelijk om je baarmoedermond klaar te maken voor de geboorte van je baby. Dit gebeurt tijdens de weeën die je voelt tijdens de bevalling. Wat is ontsluiting precies, en hoelang duurt het gehele ontsluitingsproces?

Wat is ontsluiting precies?

Tijdens de bevalling moet je baarmoedermond langzaam openen om je baby door te laten. Dat gebeurt wanneer je weeën hebt tijdens de bevallen. Dit oprekken en verweken van de baarmoedermond wordt ook wel ontsluiten genoemd. De baarmoedermond moet hierbij 10 centimeter oprekken in doorsnede voordat je baby geboren kan worden. Daarna heb je volledige ontsluiten en mag je gaan persen, waarna je baby geboren mag worden. Het ontsluiten duurt gemiddeld voor een eerste bevalling tussen de 10 en 16 uur, maar dat verschilt natuurlijk heel erg per vrouw.

Drie fases in ontsluiting

De ontsluiting wordt onderverdeeld in drie fases:

 • De latente fase: 1-3 centimeter ontsluiting

Van 1 tot 3 centimeter ontsluiting is er sprake van de latente fase. In deze fase staat centraal dat je baarmoedermond gunstiger komt te liggen en wat weker en korter wordt onder invloed van prostaglandine. Dit heet ook wel het verstrijken van de baarmoedermond. Hierbij kan je al de eerste weeën voelen, die nog goed uit te houden zouden moeten zijn. Naarmate je 2 cm ontsluiting hebt, zullen de weeën steeds regelmatiger worden en zo’n 45 seconden duren. Bij 3 cm worden de weeën steeds krachtiger, pijnlijker en gaan langer duren.

Bij een eerste bevalling kan de latente fase in het totaal wat langer duren. Bij een tweede of derde kindje gaat deze fase vaak veel sneller.

 • Actieve ontsluitingsfase: 4-7 centimeter ontsluiting

Met 4 centimeter tot en met 7 centimeter ontsluiting spreken we van de actieve ontsluitingsfase. Het wordt nu steeds moeilijker om je tijdens de weeën op iets anders te focussen, en ook zal je de weeën niet meer verwarren met oefenweeën. Dit is het echte werk! Je hebt nu al je concentratie en kracht nodig om je weeën op te vangen. Met 5 cm ontsluiting komen de weeën nu ongeveer elke 3 minuten en houden 1,5 minuut aan. Vanaf nu zal je ontsluiting gemiddeld 1 cm per uur vorderen. Langzaamaan zal je in deze fase meer in jezelf keren en zal je lichaam het hormoon oxytocine aanmaken: een natuurlijke pijnstiller. Gesprekken voeren zijn nu voor de meeste vrouwen uit den boze. Wanneer je de 7 cm hebt bereikt, zijn de weeën behoorlijk intens.

De actieve ontsluitingsfase kan gemiddeld 10 uur duren, maar dat kan natuurlijk ook langer of korter zijn. Veel vrouwen raken in het einde van deze fase vermoeid, en kiezen soms dan ook voor pijnbestrijding. Hou nog even vol, nog een paar centimeters voordat je mag persen!

 • Overgangsfase: 8-10 centimeter ontsluiting

Van 8 t/m 10 centimeter ontsluiting spreken we van de overgangsfase. In deze fase Komen de weeën kort op elkaar en kan je last krijgen van misselijkheid. Veel vrouwen vinden deze fase het meest heftig van heel de bevalling. Met de laatste 2 centimeters (9-10) zal je persdrang krijgen, wat voelt alsof je moet poepen. Je mag echter van je verloskundige pas persen als je volledige ontsluiting hebt. Dat mag als je 10 cm ontsluiting hebt.

 • Uitdrijvingsfase

Je hebt nu volledige ontsluiting, en mag met de persweeën mee gaan persen. Je kindje past dan door je baarmoedermond. Dat heet de uitdrijvingsfase: de fase waarin je je baby naar buiten drijft. Het is belangrijk dat je wacht tot volledige ontsluiting voordat je je baby naar buiten perst, anders kan je uitscheuren. Je verloskundige zal je hiervoor instructies geven.

Niet-vorderende ontsluiting

Als het ontsluiten langzaam verloopt, spreken we van niet-vorderende ontsluiting. Je verloskundige of gynaecoloog zal vaststellen of hiervan sprake is. Soms moet er dan medisch worden ingegrepen, afhankelijk van het risico op complicaties. Maar dat hoeft lang niet altijd te gebeuren. Houd er rekening mee dat angst je bevalling en je ontsluiting kan vertragen. Door een warm bad of een warme douche kan je wellicht meer ontspannen, en met deze tips kan je beter met pijn omgaan tijdens de bevalling.

Meer over dit onderwerp:

 • Ontsluitingsweeën
 • Persweeën

Plaats een reactie

(0)
user-image
  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard