1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  BabyBabyspullenBabynestje

  Babynestje: een zacht nestje voor je kleintje

  ZP® - Magazine

  , 7 september 2020 13:19Laatste update op: 19 september 2022 19:27

  Een babynestje zien we steeds vaker terug op de babyuitzet lijst. De zachte stof zorgt voor een comfortabele en warme plek waar je baby zich extra veilig en beschermd voelt. Waar is een babynest eigenlijk goed voor en waarmee moet je goed oppassen?

  Wat is een babynestje?

  De naam zegt het eigenlijk al. Een babynestje is als het ware een ‘nestje’ waar je baby heerlijk in kan liggen voor een kort slaapje of om even te rusten. Het zachte, kussenachtige nestje lijkt op een mand waarvan de rand wat omhoog staat, zodat je baby er goed in kan blijven liggen. Met de touwtjes kun je het babynest aanpassen naarmate je kindje groeit.

  Een babynestje kan heel knus en warm zijn voor je baby. Het is een ideale plek om je baby in neer te leggen. Het is daarbij wel heel belangrijk om hem goed in de gaten te houden. Als je baby omrolt of zijn hoofd draait, ligt hij met zijn gezichtje tegen de rand van de mand. Omdat baby’s nog niet de kracht hebben om zichzelf weg te duwen, wordt het heel moeilijk om te blijven ademen. Er is dan sprake van verstikkingsgevaar. Het wordt dan ook afgeraden om het babynestje nog te gebruiken als je kindje al kan rollen. Houd altijd een oogje in het zeil en gebruik het babynestje nooit als echte slaapplek.

  Waar moet je op letten bij een babynestje?

  Een babynestje kan veel comfort bieden voor je baby en is dan ook een handige aanschaf. Je kunt het nestje gebruiken vanaf de geboorte tot hij zo’n zes maanden oud is. Zoals bij meer dingen, zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten.

  Ligging van je baby

  Zorg ervoor dat je baby goed in het babynest ligt. Leg hem neer zoals je normaal gesproken ook doet, maar let hierbij op dat zijn hoofd in het ronde/brede deel van het nestje komt te liggen en dat zijn voetjes naar de kant van de touwtjes wijzen.

  Baby kan omrollen

  Gebruik het nestje niet meer als je baby kan omrollen. Als je baby omrolt in het nestje, kan hij met zijn mond en neus tegen de rand komen te liggen. Het verstikkingsgevaar is daardoor groot.

  Gebruik een babynestje niet als co-sleeper

  Verwar een babynestje niet met het gebruik van een co-sleeper. Een co-sleeper wordt vastgemaakt aan jullie eigen bed en dient als slaapplek voor je baby. Een babynestje daarentegen is daar niet voor bedoeld. Een co-sleeper heeft geen opstaande rand zoals het nest, maar kan wel gebruikt worden als een losstaand wiegje .

  Laat een babynestje plat liggen

  Leg je baby in het nestje als dit op een enigszins vlakke ondergrond ligt, bijvoorbeeld in een box of in bed. Til je baby altijd eerst op voordat je het netje verplaatst. Als je jouw baby erin laat liggen, kan hij daardoor vallen en zich pijn doen.

  Schoonmaken van babynestje

  Voor je baby is het natuurlijk wel zo fijn dat het babynestje schoon is. Vaak zit er een hoes omheen die je er gemakkelijk af kunt halen om te wassen. Sommige babynestjes kun je ook helemaal in de wasmachine doen. Zit er geen hoes omheen en wil je voorkomen dat je het iedere dag moet wassen? Dan kun je ook een hydrofiele doek onder je baby leggen. Dat maakt het een stuk makkelijker en sneller om het babynestje schoon te maken.

  Zelf een babynestje maken

  Het kan heel leuk zijn om zelf een nestje te maken, of het nu voor je eigen baby is of voor andere ouders. De babynestjes worden steeds populairder en je kunt online dan ook talloze patronen en motieven vinden om er eentje te maken. Let daarbij nog wel op de volgende punten:

  • Maak de randen van het nestje niet te hoog.
  • Zorg ervoor dat één kant van het nestje wat ronder/breder is. Aan de kant die wat spitser toeloopt, maak je de touwtjes om het nestje mee te verstellen. Hiermee voorkom je dat de baby met zijn hoofd en daarmee ook zijn handjes aan de kant van de touwtjes ligt.
  • De touwtjes en draadjes moeten goed vastzitten en er mogen geen losse delen meer inzitten.

  Meer over dit onderwerp:

  • Je baby veilig laten slapen, zo doe je dat
  • Slapen en het slaapritme van een baby
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard