1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  9 tips als je kind een hekel heeft aan luier verschonen

  Gepubliceerd op: 4-7-2020Bewerkt op: 11-29-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-7-2020Bewerkt op: 11-29-2023
  Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Huggies
  Het is niet zeldzaam dat een kindje een absolute hekel heeft aan luier verschonen. Sommige baby’s en peuters haten het! Waarom is dat toch precies? En wat kun je doen om het luier verschonen wat gemakkelijker te maken voor jou en je kindje?

  De eeuwige luierstrijd

  Is het een herkenbaar gevoel dat je opkijkt tegen het verschonen van de luier van je baby of peuter? Dat is ook helemaal niet raar als je weet dat het iedere keer weer een huil-, krijs- en schreeuwboel wordt waarbij jullie nog net geen ruzie krijgen. Met die spartelende benen waarmee je kindje zich probeert te verzetten wordt het ook lastig om de boel schoon te houden!

  Waarom haat mijn kind luier verschonen?

  Veel kinderen hebben een hekel aan luier verschonen. Vooral als ze daarmee onderbroken worden met iets waar ze eerder mee bezig waren (in het geval van dreumesen en peuters). Als je kindje hysterisch wordt bij het luier verschonen, kan het ook betekenen dat je kindje zich nog niet helemaal mentaal klaar voelt voor het verschonen. Bijvoorbeeld als je kindje nét is wakker geworden en niet gehaast wilt worden met het luier verschonen. Het kan ook zijn dat je kindje op dat moment erg moe is en niet verschoond wilt worden. Een baby kan ook last hebben van de kou op zijn billetjes wat onprettig kan voelen.

  Maar er is geen duidelijke eenduidige oorzaak waarom je kindje een hekel heeft aan luier verschonen. Dit kan per kind en per leeftijdsfase erg verschillen.

  Tips om het luier verschonen wat gemakkelijker te maken

  Hierbij volgen tips om het luier verschonen makkelijker te maken, zodat jij rustig je gang kunt gaan!

  1. Afleiding

  Geef je kindje een nieuw speeltje in zijn handen die hij nog nooit heeft gehad. Kindjes zijn kleine ontdekkers en iets nieuws in zijn handjes krijgen is dan ook erg interessant! Je zult zien dat met nieuwe speeltjes dit erg goed werkt. Op een gegeven moment zal dat niet meer werken en slaat de verveling bij je kindje toe, dan is het tijd om weer een nieuw object te introduceren. Dit kan ook een veilig huiselijk object zijn!

  1. Voorbereiding

  Leg voor je eigen gemak bij iedere verschoonbeurt alvast alles klaar op zijn vaste plek. Zorg dat je overal in één beweging bij kan om zo het proces sneller en makkelijker te laten verlopen. Even nog die nieuwe luier pakken terwijl je kindje hysterisch is, is namelijk niet echt fijn.

  1. Praat met je kindje

  Het kan voor sommige baby’s en peuters geruststellend zijn als jij tegen ze praat. Zo probeer je er toch een leuk moment van te maken! Dit werkt niet voor alle kindjes, maar je kunt proberen je gekste bekken, leukste stemmetjes en liefste zinnetjes in de strijd te gooien.

  1. Kondig het verschonen aan

  Aangezien je dreumes of peuter haast altijd al met iets anders bezig is, is het belangrijk het verschonen aan te kondigen, het liefst een paar keer. Zo wordt hij niet plots tegen zijn wil verrast en moet hij zijn activiteiten laten liggen.

  Waar moeten goede billendoekje aan voldoen?

  • Ze bevatten fenoxyethanol
  • Ze bevatten parfum
  • Ze zijn hypoallergeen

  1. Wacht tot je kindje zelf komt voor het verschonen!

  Dit kan helpen bij sommige peuters. Je kunt het 1, 2, 3, 4 of 5 keer moeten vragen of ze even komen voor een verschoonbeurt. Met een beetje geluk zal jouw kindje na een aantal keer vragen zélf komen om een schone luier te krijgen! Dat werkt het beste als je kindje heeft gepoept en dus voelt dat een schone luier echt nodig is.

  1. Betrek je kindje bij het proces

  Kinderen houden ervan om een gevoel van verantwoordelijkheid te hebben. Geef je kindje daarom ook een mini taak tijdens het verschonen. Zo kun je hem een doekje geven om zijn gezicht of handjes mee schoon te maken!

  1. Voeten naar je toe

  Verschoon je je kindje op een commode , dan is het gemakkelijker om aan het voeteinde te staan dan aan de zijkant. Dan kan jij alles gemakkelijker zien en gemakkelijker de luier omdoen.

  1. Je kindje staand verschonen

  Loopt je kindje al en wil hij liever niet onderbroken worden bij zijn activiteiten? Dan is het een idee om je kindje staand te verschonen. Dan hoeft hij niet stil te liggen en heeft hij niet het idee dat hij onderbroken wordt. Maar met een poepluier werkt dit natuurlijk niet.

  1. Laatste redding: een schermpje

  Een schermpje is natuurlijk niet de meest gewenste oplossing, maar het werkt zeker wel. Soms heb je haast of ben je oververmoeid en heb je simpelweg geen tijd of energie voor al het bovenstaande. Dan is een iPad of telefoon met zijn favoriete filmpje het ultieme redmiddel.

  Wat doe jij om je baby rustig te krijgen tijdens het luier verschonen? Laat het weten in een reactie.

  Dit artikel is geschreven in samenwerking met Huggies.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard