1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Dreumes die niet luistert? Oorzaken + tips

  Gepubliceerd op: 6-20-2023Bewerkt op: 10-23-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-20-2023Bewerkt op: 10-23-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  Je dreumes luistert niet. Het lijkt alsof hij je constant negeert en niet reageert op je instructies. Dat kan erg frustrerend zijn als je als ouder het gevoel hebt dat je niet gehoord wordt. Maar maak je geen zorgen, dit is een veelvoorkomend probleem waar veel ouders van dreumesen mee te maken hebben. Dit is waar het aan kan liggen en wat je kunt doen.

  Je dreumes luistert niet of negeert je

  Het kan voelen alsof je dreumes je bewust negeert wanneer hij niet reageert op je instructies. Maar het is belangrijk om te begrijpen dat de taal- en communicatievaardigheden van een dreumes nog in ontwikkeling zijn. Hierdoor kan het zijn dat hij je niet begrijpt of niet weet hoe hij moet reageren. Tijdens de peuterpuberteit, tussen de twee en vier jaar, komt het vaker voor dat een kind niet luistert omdat hij zijn eigen willetje aan ontdekken is en grenzen wil opzoeken, in plaats van dat hij je niet begrijpt.

  Waarom luistert een dreumes niet? Negeert hij je gewoon, of snapt hij niet wat je zegt?

  Er zijn verschillende redenen waarom een dreumes niet luistert. Eén van de belangrijkste redenen is dat dreumesen een beperkte woordenschat hebben en nog niet alles begrijpen van je instructies, vooral als ze complex zijn. Op deze leeftijd ontdekken dreumesen ook dat ze hun eigen wil hebben en willen ze graag hun eigen keuzes maken. Ze kunnen koppig zijn en hun eigen weg willen gaan, zelfs als ze weten wat je van ze vraagt. Dreumesen kunnen op hun leeftijd ook gemakkelijk worden afgeleid door hun omgeving, vooral als er veel prikkels zijn. Ze kunnen zich moeilijk concentreren op wat je zegt als er interessante dingen om hen heen gebeuren.

  Tips als je peuter niet naar je luistert

  Hoewel het frustrerend kan zijn wanneer je dreumes niet luistert, zijn er enkele strategieën die je kunt toepassen om te bevorderen dat je kleine goed naar je luistert:

  1. Geef duidelijke instructies: Zorg ervoor dat je instructies eenvoudig en duidelijk zijn. Gebruik korte zinnen en vermijd complexe taal. Geef je dreumes voldoende tijd om te reageren en herhaal de instructies indien nodig.
  2. Maak oogcontact: Ga op ooghoogte van je dreumes zitten en maak oogcontact wanneer je met hem praat. Dit helpt om zijn aandacht te trekken en zorgt ervoor dat hij beter begrijpt dat je met hem communiceert.
  3. Bied keuzes aan: Geef je dreumes een gevoel van autonomie door hem keuzes te geven binnen redelijke grenzen. Bijvoorbeeld: "Wil je je rode of blauwe schoenen dragen?". Dit helpt hem om betrokken te zijn bij het proces en kan conflictsituaties verminderen.
  4. Gebruik positieve versterking: Beloon je dreumes wanneer hij wel luistert. Geef complimenten en erkenning voor zijn goede gedrag. Dit stimuleert positief gedrag en motiveert hem om beter te luisteren.
  5. Stel je verwachtingen bij: Het is natuurlijk dat je dreumes grenzen nog niet goed begrijpt of ze simpelweg niet wil opvolgen. Heb dus niet te hoge verwachtingen van je kind. Een kind zal pas echt goed gaan luisteren tegen de tijd dat hij vier jaar oud is.
  6. Creëer een gestructureerde omgeving: Zorg voor een gestructureerde en voorspelbare omgeving voor je dreumes. Dit helpt hem om te weten wat er van hem verwacht wordt en kan het gedrag verbeteren.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

  • group-image

   Opvoeden

   25 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard