1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Babytalk met een hoog stemmetje is goed voor je baby!

  Gepubliceerd op: 3-23-2020Bewerkt op: 12-30-2020
  ZP® - Onderzoeken Gepubliceerd op: 3-23-2020Bewerkt op: 12-30-2020
  Geschreven door: ZP® - Onderzoeken
  Je ergert je misschien dood aan ouders die met een hoog stemmetje tegen hun baby brabbelen.. totdat je zelf een kindje krijgt! Met je eigen baby komt die babytalk met een hoog stemmetje helemaal natuurlijk en kan je haast niet meer op een andere manier tegen je baby praten. Schaam je er zeker niet voor, ook niet in het bijzijn van anderen, want die babytalk blijkt hartstikke goed voor de ontwikkeling van je baby te zijn!

  Baby’s over de hele wereld houden van babytalk

  Dat baby’s wereldwijd gek zijn op babytalk met een hoog stemmetje, wijst onderzoek van Stanford University uit. Bij dit onderzoek werkten 67 onderzoeksteams uit Noord-Amerika, Europa, Australië en Azië samen in het bestuderen van baby’s met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 9 maanden. Er werd gebruik gemaakt van audio opnames van moeders die spraken in babytaal in een hoog stemmetje, en van hun moeders die op een volwassen toon praatten. Deze audio opnames werden in hun moedertaal afgespeeld en in een vreemde taal.

  Wat blijkt? De baby’s lieten zien een voorkeur te hebben voor de audio opnames van hun moeders die in babytaal met een hoge stem praten! Ook bleken de baby’s beter te reageren op de audio opnames in hun moedertaal dan in de vreemde taal. Dit laat zien dat hun blootstelling aan babytalk in hun thuisomgeving er echt toe doet.

  Waarom houden baby’s van babytalk?

  De onderzoekers vermoeden dat de baby’s zo van de hoge tonen in stemmen houden omdat de melodie fijner klinkt. In een soortgelijk onderzoek werd gevonden dat klanken ‘’ooh’’ en ‘’coo’’ (uitgesproken op zijn Engels) het meest geliefd is onder baby’s. Al met al is het aanspreken van je baby met babytalk met een hoge toon een uitstekende manier om zijn taalontwikkeling te stimuleren!

  Waarom is babytalk goed voor de taalontwikkeling?

  Een ander onderzoek van de Rutgers University heeft uitgewezen dat babytalk een grote educatieve waarde heeft in de taalontwikkeling van baby’s. Het fijne is dat om bij te dragen aan deze taalontwikkeling met babytalk, je alleen maar je instinct hoeft te volgen!

  Als ouder heb je namelijk volgens dit onderzoek automatisch de neiging om de meest belangrijke woorden en zinnen voor je baby extra te benadrukken. Dit gaat vanzelf, en is erg goed voor de taalontwikkeling van je baby. Deze belangrijkste klanken en woorden zet je kindje deze makkelijker om in spraak-skills.

  Lekker blijven brabbelen tegen je baby dus! Wat is jouw meest gebruikte babytalk voor je baby?

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard