1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  De ontwikkeling van de eerste babygeluidjes

  Gepubliceerd op: 12-10-2019Bewerkt op: 2-27-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-10-2019Bewerkt op: 2-27-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Huilen, gapen en boeren. Dat zijn de geluiden die je baby de eerste weken produceert. Het is de enige manier om met jou te communiceren. Maar het duurt niet lang meer voordat je baby gaat uitproberen wat hij allemaal met zijn stem kan.

  Van huilen naar eerste klanken

  Huilen is voor nu de manier om dingen duidelijk te maken en te communiceren. Je baby weet nog niet hoe hij zich kan uiten. Je zult merken dat je baby steeds meer gaat proberen met zijn stem. Voor je het weet hoor je de eerste kreten voorbijkomen. In het begin zal je baby vooral klinkerklanken laten horen. Denk hierbij aan “ah”, “euh” en “oh”. Wanneer je baby dat onder de knie heeft komen daar medeklinkers bij zoals “krrr”, “ggoee” en “prrrt”. Dit noemen we vocaliseren. Het vocaliseren begint meestal na 6 weken en duurt ongeveer 24 weken.

  Stem uitproberen

  Je baby heeft het in het begin niet door dat hij andere geluiden gaat maken, dit gebeurt vanzelf. Omdat het onbewust is wordt je baby hier dan ook door verrast. Het is belangrijk dat jouw reactie aangeeft dat het goed is en dat je probeert om gesprekjes te gaan voeren. Je baby gaat vanaf 8 weken reageren op je stem en gaat dan steeds meer met zijn stem uitproberen.

  Oefenen en taalontwikkeling

  Steekt je baby zijn tong wel eens uit of zit hij bellen te blazen met zijn mond? Dit heeft alles te maken met de spraakontwikkeling. Ook kan het je regelmatig opvallen dat je baby aan het luisteren is, dit helpt ook mee voor de taalontwikkeling. Je baby hoeft niet per se zelf aan het woord te zijn om zijn taal te ontwikkelen.

  Tips & oefeningen

  Je baby is zelf al volop aan het uitproberen, maar je kunt je baby altijd nog een beetje extra stimuleren. De onderstaande tips kunnen je daarbij helpen:

  • Kietelen of blazen. Wanneer je je baby zachtjes kietelt of zachtjes op zijn buik blaast zal hij gaan lachen en kraaien.
  • Varieer in stemhoogte. Dit helpt je baby met het onderscheiden van woorden.
  • Lees je baby voor. Bijvoorbeeld een boekje over dierengeluiden. Zeg dan bijvoorbeeld “Een poes doet miauw”.
  • Benoem mensen en dingen. Komt papa eraan, zeg dan tegen je baby: “daar is papa!”. Of ga je samen een stukje wandelen, wijs dan bepaalde dingen aan en zeg wat het is.

  Alles weten over je baby's communicatie? Dat kan met onze cursus babysignalen en -gebaren, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard