1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Warmte-uitslag bij je baby

  Gepubliceerd op: 4-22-2020Bewerkt op: 6-4-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-22-2020Bewerkt op: 6-4-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  De warmte zit er weer aan te komen, en voor sommige baby’s betekent dat warmte-uitslag. Maar gelukkig kun je warmtebultjes bij je baby op een aantal manieren vermijden! Wat is warmte-uitslag precies en hoe herken je het?

  Wat is warmte-uitslag en hoe herken je het?

  Zoals de naam al doet vermoeden ontstaan warmtebultjes bij baby’s door de hitte. Ze ontstaan door de hitte van de zon of omdat je kindje te warm is aangekleed. Baby’s kunnen hier sneller last van krijgen doordat hun poriën veel kleiner zijn dan bij volwassenen. Warmte-uitslag wordt gekenmerkt door rode bultjes, of als blaasjes die gevuld zijn met vocht. Ze komen vooral voor op het gezicht, de romp, de nek, de billen van je baby.

  Zo ontstaan warmtebultjes

  Warmtebultjes ontstaan wanneer de zweetklieren verstopt raken en de warmte niet goed kan worden afgevoerd. Door het zoute zweet raakt de huid geïrriteerd en kunnen er kleine ontstekingen en irritaties komen. Dit zijn de warmtebultjes. Vooral bij warm of vochtig weer en bij grote fysieke inspanning kan warmte-uitslag sneller ontstaan, net als bij overmatig zonnen, koorts of een saunabezoek.

  Bij baby’s ontstaat de warmte-uitslag voornamelijk door hoge temperaturen of wanneer hij te warm is aangekleed. Hierdoor moeten de zweetklieren opeens veel zweet aanmaken om de huid af te koelen, waar de gangetjes nog niet goed op zijn voorbereid en dus verstopt raken.

  In medische termen komen warmte-bultjes (ook wel millaria genoemd) voor in 4 gradaties:

  Millaria crystallina

  Deze vorm van warmte-uitslag ontstaat door een oppervlakkige afsluiting van de zweetkliertjes. De bultjes die hierdoor ontstaan hebben vaak helder vocht, en ze kunnen snel kapot gaan. Deze vorm verdwijnt vanzelf weer na een paar uur.

  MIllaria rubra

  Bij deze vorm zit de afsluiting van de zweetklieren wat dieper, waardoor er rode bultjes ontstaan die erg gaan jeuken, in plaats van blaasjes. Deze vorm kan een paar dagen aanwezig blijven op de huid van je kind.

  Millaria profunda

  Deze vorm van warmte-uitslag ontstaat door zweet dat vanuit de zweetklieren of afvoergangetjes wordt geperst of gelekt. Hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie die kan jeuken en zelfs pijn doen.

  Millaria pustulosa

  Deze vorm is een gevolg van millaria profunda en is de meest hardnekkige variant. Hierbij kan er een bacteriële infectie ontstaan gepaard met puistjes.

  Tips tegen warmte-uitslag

  Twijfel je of je baby last heeft van warmte-uitslag? Neem dan altijd even contact op met je huisarts. Het kan namelijk ook om een andere huidaandoening gaan. Gelukkig kun je wel het een ander doen om warmtebultjes zo veel mogelijk te vermijden en het leed te verminderen:

  • Gebruik bij warm weer luchtige kleding en vermijd meerdere lagen die hitte kunnen vasthouden, want je baby moet de warmte juist goed kwijt kunnen.
  • Kies het liefst kleding van katoen of linnen.
  • Verwissel de kleding van je baby zo nodig regelmatig zodat hij fris en schoon blijft.
  • Zorg ervoor dat de ruimte waarin je baby zich bevindt goed geventileerd is. Zet het wiegje of kinderwagen ook niet in de volle zon of bij een verwarming.
  • Gebruik liever geen zeep en was je baby met ph-neutrale middelen. Veel normale zeepproducten zijn namelijk niet goed voor de gevoelige huid van je baby.
  • Dep de huid van je baby droog na het badderen.
  • Vermijd krabben aan de huid door de nageltjes van je baby kort te houden.

  Heeft jouw kindje wel eens last gehad van warmte-uitslag? Wat deed jij om het te voorkomen en te genezen?

  Bron: Dr. Leenarts
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard