1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Luizen bij je baby of kind, wat nu?

  Gepubliceerd op: 8-21-2020Bewerkt op: 7-20-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-21-2020Bewerkt op: 7-20-2023
  Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Beurer
  Luizen bij je baby of kind: erg vervelend, niemand zit er op te wachten. Deze kleine beestjes kunnen voor flink wat ongemak zorgen bij je kindje en bij het hele gezin. Hoe herken je luizen bij je kindje, en nog belangrijker, hoe kom je er weer vanaf?

  Wat zijn luizen precies?

  Luizen zijn parasieten die leven van het bloed van mensen. De meeste mensen zullen te maken krijgen met hoofdluis, wat de luis is die op de hoofdhuid leven. Hoofdluizen zijn erg besmettelijk en verspreiden zich erg snel door te klimmen van het ene hoofd naar de ander. Luizen zijn gelukkig helemaal niet gevaarlijk, maar dat neemt niet weg dat ze heel erg vervelend zijn door de jeuk die ze veroorzaken. Dat komt door de kleine wondjes die ze maken in de hoofdhuid. Het luizenspeeksel dat daarbij vrijkomt, is wat zo erg jeukt. Luizen hebben niks met hygiëne te maken: het is gewoon een kwestie van pech.

  Luizen en neten bij je kind herkennen

  Luizen kunnen soms meer voorkomen onder kinderen, omdat zij vaak dichtbij elkaar spelen met hun hoofdjes. Je herkent de hoofdluizen als kleine parasieten van 2 tot 4 millimeter, die grijsblauw tot roodbruin van kleur zijn. Neten zijn de eitjes van de luizen. De neten herken je als doorzichtige, witte of bruine puntjes van 0,5 tot 1 mm op het hoofd. Ze kunnen er uitzien als roos of huidschilfers. Neten vallen echter niet gemakkelijk uit het haar, in tegenstelling tot roos.

  Controleren op luizen

  Je kunt je kindje controleren op luizen door het haar met een speciale luizenkam te kammen als het nat of droog is. Doe dit het liefste boven een wit vel, dan zie je het gemakkelijk als het om luizen gaat wanneer ze eruit vallen. Probeer het haar te kammen vanaf de hoofdhuid helemaal tot aan de haarpunt. Vooral achter de oren, in de nek en onder een pony kunnen veel luizen zitten. Huid het hoofdje van je kind sowieso goed in de gaten op luizen als het heerst op kinderopvang of op de school waar je kindje naar toe gaat.

  Luizen bestrijden

  Je kunt luizen op verschillende manier bestrijden, en het beste is om dit zo snel mogelijk te doen nadat je erachter bent gekomen dat je kindje er last van heeft. Maak ook op de school of kinderopvang van je kindje bekend dat je kindje er last van heeft, zodat andere ouders er ook rekening mee kunnen houden en de kans op verspreiding kleiner wordt.

  Je kunt luizen op de volgende manieren bestrijden:

  • Met de luizenkam: Door het haar van je kindje te kammen met een speciale luizenkam kan je de luizen zo uit het haar halen. Dit doe je twee weken lang achter elkaar, iedere dag, om zo ook alle neten te verwijderen die nog uitkomen. Met nat haar gaat dit het gemakkelijkste. Pak iedere pluk haar goed aan, en ga van de hoofdhuid tot aan de haarpunt. Maak tussendoor de luizenkam schoon.
  • Met luizenshampoo: Als het kammen niet goed genoeg werkt, kun je overgaan op luizenshampoo. Let er hierbij wel op dat je kindje hier niet (allergisch) op reageert. Bij baby’s jonger dan 6 maanden, bij borstvoeding en tijdens de zwangerschap mag je geen luizenshampoo gebruiken.

  Dit artikel is geschreven in samenwerking met Beurer

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard