1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Hoe ontstaat schisis (hazenlip) bij baby’s?

  Gepubliceerd op: 7-26-2020Bewerkt op: 8-25-2021
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-26-2020Bewerkt op: 8-25-2021
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Schisis bij baby’s, ook wel een hazenlip genoemd, is een gezichtsafwijking die bij 1 op de 1000 baby’s voorkomt. Het wordt gekenmerkt door een spleet in de kaak, de bovenlip of het gehemelte. Schisis kan goed behandeld worden, alhoewel het voor vervelende complicaties kan zorgen bij baby’s.

  Wat is een hazenlip of schisis?

  Schisis (in de volksmond ook wel hazenlip genoemd) bestaat uit verschillende varianten:

  • Lipspleet: bij deze variant is er een spleet in de lip, meestal aan een kant van het gezicht. Zijn er twee spleten, dan is dit een dubbele schisis. Bij een onvolledige lipspleet splijt de lip, bij een volledige lipspleet loopt het door tot aan de neus.
  • Kaakspleet: deze variant komt altijd voor in combinatie met een lipspleet. De lip is dan gespleten, en een deel van de bovenkaak ook.
  • Gehemeltespleet: een gehemeltespleet bevindt zich in het gehemelte, in het zachte of harde gedeelte. Dit kan ook voorkomen in combinatie met een lipspleet en/of kaakspleet.

  Oorzaak schisis

  Schisis kan ontstaan door een combinatie van oorzaken. Meestal spelen de genen van de ouders een rol, en vindt er een storing plaats in de ontwikkeling in de eerste 12 weken van de zwangerschap, wanneer het gezicht van de baby zich vormt. In deze periode groeit het weefsel van het gezicht naar elkaar toe, en als dit niet goed aan elkaar groeit kunnen er spleten ontstaan, wat resulteert in schisis.

  Daarnaast kan gebruik van bepaalde medicijnen het risico op schisis verhogen. Ook wanneer de zwangere lijdt aan diabetes, of als schisis voorkomt in de familie is er een grotere kans dat de baby het ook zal krijgen.

  Schisis voorkomen en opsporen

  Schisis kan niet vroegtijdig worden aangetoond tijdens de zwangerschap. Tijdens de 20-weken echo is schisis echter wel vaak te zien. Er wordt sterk aangeraden link="https://www.deonlinedrogist.nl/online/?tt=2012_12_308143_&r=%2Ffoliumzuur%2F" label=" foliumzuur " /> te slikken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, want dit vermindert de kans op schisis. Schisis kan echter niet helemaal voorkomen worden.

  Gevolgen schisis

  Bij baby’s kan schisis voor de volgende moeilijkheden zorgen:

  • Spraakproblemen: wanneer een kindje begint met praten, kan een kindje meer moeite hebben met het uitspreken van bepaalde klanken. Dit is vooral het geval bij een gehemeltespleet.
  • Problemen met voeden: in geval van een gehemeltespleet kan een baby moeite hebben met het drinken aan de borst. Dat komt door een gebrek aan zuigkracht. Bij een lipspleet of kaakspleet hoeft dit geen probleem te zijn.
  • Gehoorproblemen: Omdat het zachte gehemelte verbonden is met het middenoor, kan een gehemeltespleet in het zachte gedeelte zorgen voor problemen met het gehoor.

  Schisis behandelen

  Een baby zal minimaal een operatie moeten ondergaan om de spleet of spleten te sluiten, om verdere moeilijkheden door de schisis te vermijden. Het is afhankelijk van de ernst van de schisis en de groei van de baby wanneer deze operatie zal plaatsvinden. Het gezichtje van je baby kan er na zo’n operatie heel anders uitzien, maar voeden zal een stuk gemakkelijker gaan. Soms is op oudere leeftijd nog hulp nodig van een logopediste of hoorspecialist, en vaak is een beugel nodig voor kinderen met een kaakspleet.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard