1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Duimen: waarom baby’s duimzuigen en de gevolgen ervan

    Gepubliceerd op: 5-21-2020Bewerkt op: 6-3-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-21-2020Bewerkt op: 6-3-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    De ene baby houdt wel van duimen, dan ander zal je nooit met zijn duim in zijn mond zien. Waarom is dat zo? Wat zijn de gevolgen van duimen voor je baby? En ben je beter af met een fopspeen of duimzuigen voor je baby?

    Waarom duimt mijn baby?

    Zuigbehoefte

    Een pasgeboren baby wordt niet voor niks een zuigeling genoemd. Het verschilt erg per baby of duimen aan de orde komt of niet. Dat komt doordat sommige baby’s een grotere zuigbehoefte hebben dan andere baby’s. Het zuigreflex is aangeboren en hangt samen met de het overlevingsinstinct van je baby, omdat je baby ook zijn voeding zuigend krijgt. Het is dus een bekend en rustgevend gevoel voor je baby om op zijn duim te zuigen. Veel zuigbehoefte door te duimen kan wellicht een teken zijn dat je baby te weinig aandacht krijgt, en daardoor deze bevrediging en troost zoekt in het duimzuigen.

    Troostmiddel

    Door te duimen wordt de hartslag van je baby wat verlaagd, wat betekent dat duimen kalmerend werkt. Het doet baby’s vermoedelijk denken aan de veiligheid van mama’s borst (of de fles).

    Zelfvertrouwen

    Er wordt beweerd dat duimzuigen een baby meer zelfvertrouwen kan geven. Zo zouden duimzuigende baby’s eerder zelf vrijer durven te ontdekken en experimenteren. In plaats van hulp te roepen of te huilen, zouden ze eerst hun duim zuigen om zo verder te kunnen ontdekken en spelen.

    Routine

    Zodra je kind enkel vast voedsel krijgt, verliest duimzuigen zijn functie. Dan wordt het routine, en is het verstandig om het duimen bij je kindje af te leren voordat hij 5 jaar oud wordt om zo de hieronder beschreven gevolgen te vermijden.

    Nadelige gevolgen duimzuigen

    Duimen in de babyperiode hoeft geen problemen op te leveren, zeker niet als het vanzelf weer overgaat, wat in de meeste gevallen zo is. Bij sommige kinderen gaat het echter langer door dan 4 jaar, wat wel nadelige gevolgen kan opleveren.

    Door langer dan 4 jaar met het duimen door te gaan, kan je kindje een vervormde bovenkaak krijgen wat ervoor kan zorgen dat het neustussenschot scheef gaat groeien. Ook kunnen tanden hierdoor een ongewenste vorm aannemen. Doordat de tongpunt slapper kan worden, kan je kindje moeite krijgen met leren praten of goed slikken.

    Ook wordt de kans op een oorontsteking vergroot. Door meer te ademen door de mond wanneer je kindje duimt, wordt de neus vaak niet goed gezuiverd. Hierdoor blijft er eerder slijm achter, wat tot een oorontsteking kan leiden. Daarnaast wordt door de open mond de beschermende werking van het speeksel verminderd, wat het risico op tandvleesontstekingen en gaatjes vergroot.

    Wanneer ingrijpen bij het duimen van je baby?

    In principe hoef je niets aan het duimzuigen bij je baby te doen, want bij de meeste baby’s gaat het vanzelf weer over rond een maand of 6. Gaat je baby duimen uit routine wanneer hij overgaat op vaste voeding, dan is het een goed idee om alert te blijven en te beginnen met het afbouwen van het duimen. Het is belangrijk te beseffen dat het duimen wellicht kan komen door een gebrek aan aandacht of tijd aan de borst, wat hij door het duimen probeert te compenseren.

    Afleren duimzuigen

    • Is je kindje nog klein, dan kunnen de volgende praktische oplossingen helpen bij het afleren van duimzuigen:
    • Doe je kindje handschoenen aan in bed
    • Beloon je kindje wanneer hij het goed doet en geef hem complimentjes
    • Begin zo jong mogelijk met het afleren van het duimen, het liefste wanneer je baby begint met vaste voeding
    • Maak een vingerpoppetje wat over zijn duimpje heen kan.
    • Kijk eventueel ‘s nachts bij je kindje of hij zijn duim in zijn mond heeft. Zo ja, haal hem er dan uit en sluit het mondje zodat je kindje weer door zijn neus ademt.

    Is je kindje al wat ouder, praat er dan met je kindje over en leg uit waarom het zo belangrijk is dat hij met het duimen stopt. Leg uit dat het ongezond is en dat andere kindjes van zijn leeftijd het ook niet doen. Je hoeft niet bang te zijn dat het tegen zijn natuur ingaat om te stoppen met duimen, want met een leeftijd van 4 jaar is het simpelweg een gewoonte en routine in plaats van een echte zuigbehoefte.

    Fopspeen of duimzuigen?

    Vaak gaat de voorkeur eerder uit naar een fopspeen dan duimzuigen. Dat is namelijk gemakkelijker af te leren. Ook zou duimzuigen het gebit meer beïnvloeden dan een fopspeen. Bij borstvoeding kun je beter zowel het duimzuigen als een fopspeen vermijden, tenminste totdat de melkproductie en de borstvoeding goed op gang is gekomen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard