1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Groeispurt bij je kind: zo herken je het

  Gepubliceerd op: 10-16-2020Bewerkt op: 6-3-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-16-2020Bewerkt op: 6-3-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Kinderen groeien razendsnel. Is de kleding die je afgelopen maand hebt gekocht, nu alweer te klein? Dan zou het best kunnen dat je baby een groeispurt heeft gehad. Hieraan kun je dat herkennen.

  Groeispurt bij je baby (0-3 jaar)

  Broeken worden te kort, shirts zitten te strak en in een mum van tijd lijken ze centimeters te zijn gegroeid. In de eerste twee levensjaren krijgt een kind zijn eerste groeispurt. Voor je het weet is hij een stuk ouder, zelfstandiger en groter. Niet alleen het gewicht, maar ook de lengte van je kind gaat nu in grote stappen vooruit. In het eerste jaar kan je baby maar liefst 25 centimeter groeien. Vaak merk je dit pas achteraf, bijvoorbeeld wanneer er nieuwe babykleding moet worden aangeschaft. Toch zijn er ook een aantal kenmerken waaraan je een groeispurt kunt herkennen. Zo kan een groeispurt bijvoorbeeld de oorzaak zijn van regeldagen; de dagen waarop je baby meer voeding en slaap nodig heeft en huilerig kan zijn.

  Groeispurt herkennen

  Behoefte aan meer eten

  Groeien kost veel energie. Het is dus best begrijpelijk als je baby behoefte heeft aan meer eten. De energie moet immers aangevuld worden. Is jouw baby na een volle fles nog niet verzadigd, of is de gebruikelijke lunch van je kindje niet meer genoeg? Dan kan het best zijn dat hij een groeispurt doormaakt. Het is normaal als je kind meer voeding nodig heeft. Voor een gezonde, goede groeispurt is het belangrijk dat hij gezond en gevarieerd eet. Denk hierbij aan vis, mager vlees, eieren, noten en veel groenten.

  Ander slaappatroon

  Net als gezonde voeding is slaap erg belangrijk voor de groei en ontwikkeling van een kind. Slaapt je kindje langer door? Of merk je dat hij meer behoefte heeft aan een dutje? Ook dat is een teken aan de wand. Het kan ook zijn dat je kind ‘s nachts slechter slaapt en bijvoorbeeld vaak wakker wordt. Houd in dat geval in de gaten of hij genoeg kan uitrusten. Een extra dutje overdag kan dan ook zeker geen kwaad.

  Nieuwe dingen

  Naast het lichaam groeien ook de hersenen van je kind. Speelde je kleintje een paar dagen geleden nog niet met zijn speelgoed en lijkt het nu alsof hij nooit anders heeft gedaan? Dan is de kans groot dat dit gelinkt is een de groeispurt.

  Groeispurt op latere leeftijd

  Natuurlijk blijft het lichaam van je kind zich ontwikkelen. Op latere leeftijd maken zij nog wel een tweede belangrijke groeispurt door. Bij meisjes gebeurt dit eerder dan bij jongens. De groeispurt van een meisje vindt plaats als zij zo’n tien of elf jaar oud is. Bij een jongen daarentegen is dit tussen de dertien en zestien jaar. Hoewel de groeispurt van een jongen zich pas op latere leeftijd weer voordoet, groeien jongens wel meer en sneller.

  Groeispurt herkennen

  Slapen

  Net als baby’s hebben tieners voldoende slaap nodig. Dit geeft het lichaam de kans om te rusten. Bij tieners zal je iets meer moeten monitoren of zij ook echt genoeg slaap krijgen. Waar baby’s vaak urenlang slapen, is dit bij vaak tieners juist het tegenovergestelde, terwijl het zo belangrijk is.

  Groeipijn

  Een groeispurt eist veel van een lichaam. Tijdens het groeien worden de spieren en botten van een kind uitgerekt. Hierdoor komt er veel druk te staan op de spieraanhechtingen, wat pijnlijk kan zijn. Hoewel het ook bij kleine kinderen voor kan komen, zie je dit vooral op de leeftijd van acht tot twaalf jaar. De nare pijn komt voornamelijk voor in de hielen, knieën, kuiten en bovenbenen. Het is belangrijk om te blijven bewegen, maar ga daarbij niet tot het uiterste. Vermijd daarom intensieve sporten en zorg dat je kind stopt als de pijn erger wordt. Stretchen en gerichte oefeningen kunnen de pijn wel verlichten. Daarnaast kan een warmtekompres of massage van het zere gebied helpen.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard