1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Wasbare luiers

  Gepubliceerd op: 8-16-2020Bewerkt op: 9-19-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-16-2020Bewerkt op: 9-19-2022
  Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: De Billenboetiek
  Wasbare luiers zijn weer terug van weggeweest. Veel mensen denken bij wasbare luiers nog aan lappen met spelden, en wassen in een hete pan, maar steeds meer jonge ouders weten wel beter. De lappen zijn verruild voor kleurige broekjes met klittenband of knoopjes, en een speciaal inlegvel zorgt ervoor dat er geen poep in de wasmachine komt!

  De Billenboetiek vertelt je graag meer over wasbare luiers.

  Wegwerp versus wasbaar

  Moderne wasbare luiers zijn vrijwel net zo makkelijk als wegwerpluiers. Bij het verschonen gooi je het inlegvelletje weg, de luier zelf gaat in een emmer. Als de emmer vol zit haal je het wasnetje eruit, en dat gaat met alle luiers in één keer de wasmachine in. Daarnaast hebben wasbare luiers een aantal belangrijke voordelen en kenmerken:

  1. Milieu

  Wegwerpluiers leveren niet alleen zo'n 1500 kilo afval per kind op, ook de productie, vervoer en verpakking kosten veel energie en grondstoffen. Ook met het gebruik van een wasmachine én eventueel een droger kom je met wasbaar een stuk milieuvriendelijker uit (bron Milieu Centraal).

  1. Kosten

  Het is even een investering, maar als je de luiers eenmaal hebt hoef je alleen af en toe nog een rol inlegvellen te halen. Wegwerpluiers kosten tot aan de zindelijkheid ongeveer €1800, met wasbare luiers ben je voor een degelijk systeem ongeveer €1000 kwijt, inclusief de inlegvellen en waskosten. Bij een tweede kind heb je de luiers al in huis, en heb je alleen nog inlegvellen en waskosten, in plaats van opnieuw €1800 weg te werpen.

  1. Vriendelijk voor de huid

  Een wegwerpluier absorbeert niet alleen urine maar onttrekt ook vocht aan de huid. Wanneer daar zuren van ontlasting intrekken ontstaat er sneller irritatie.

  1. Geen spuitluiers

  Omdat wasbare luiers met degelijk elastiek en katoen om je kindje aansluiten heb je zelden tot nooit poepexplosies. Voor veel ouders een bekend fenomeen: ontlasting tot in het nekje. Serieus een reden voor sommige ouders om voor wasbaar te kiezen, los van het milieu of de kosten die het scheelt.

  1. Eerder zindelijk

  In een wegwerpluier voelen kinderen niet dat ze aan het plassen zijn, waardoor ze steeds later zindelijk worden. Met wasbare luiers kunnen kinderen eerder zindelijk zijn, omdat ze dit wel merken.

  1. Verschillende systemen

  Als je even rond kijkt op internet zul je zien dat er veel verschillende systemen zijn. Met de Billenboetiek proberen we de keuze zo makkelijk mogelijk te maken, en hebben we ook een uitgesproken mening over wat het beste werkt. Wij verkopen enkel luiers die geproduceerd zijn in Europa zodat we zeker weten dat de luiers alleen vóór kinderen zijn...

  Maat wasbare luiers

  Bij wasbare luiers kun je kiezen tussen meegroeiluiers en luiers in verschillende maten. Meegroeiluiers zijn uiteindelijk goedkoper omdat je de luier kunt verstellen wanneer je kind gegroeid is. Je kunt ze dichtmaken met klittenband, drukknoopjes of lint. Meegroeiluiers sluiten minder precies aan dan luiers per maat. Het wordt daarom aangeraden om inleggers te gebruiken zodat alles goed geabsorbeerd wordt.

  Materiaal wasbare luiers

  De luiers worden gemaakt van verschillende materialen. Ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen.

  • Hennep wordt naar mate je het gebruikt wat stroever, maar absorbeert wel veel vocht en is geschikt voor ieder seizoen.
  • Fleece kun je beter niet gebruiken als je kindje een gevoelige huid heeft. Het is wel erg zacht, stoot water af en na het wassen droogt het snel weer op.
  • Katoen wordt niet altijd op een duurzame en milieuvriendelijk manier verschaft. Het absorbeert wel goed en net als fleece droogt het snel weer op.
  • Bamboe is minder goed voor het milieu omdat er veel energie nodig is om het te telen. Het is wel geschikt voor ieder seizoen, absorbeert goed en is zacht in gebruik.

  Goed om aan te denken

  Als je baby een flinke poepluier heeft, is het heel fijn dat je een wegwerpluier zo in de container kunt gooien. Bij een wasbare luier gaat dat natuurlijk niet en dat is wel even wennen. Je zult uiteindelijk iets meer was hebben, maar de hoeveelheid werk valt mee. Als je wegwerpinleggers gebruikt, kun je zelfs de vieste luiers snel verschonen. Gaat je kindje al naar de kinderdagopvang? Bespreek dan van tevoren of ze daar ook met wasbare luiers willen werken. Dit is bij iedere kinderdagopvang anders.

  Meer informatie

  Als je een kindje verwacht komt er veel op je af, en moet je veel keuzes maken. Misschien had je er nog niet bij stil gestaan dat er ook op het gebied van luiers allerlei mogelijkheden zijn. Het is goed om je daar van tevoren in te verdiepen, en met de Billenboetiek helpen we jullie daar graag bij. Meer informatie en video's over (de verschillende soorten) wasbare luiers vind je op deze pagina.

  Dit artikel is geschreven in samenwerking met De Billenboetiek

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard