1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Hechting tussen jou en je baby

  Gepubliceerd op: 2-1-2018Bewerkt op: 3-7-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-1-2018Bewerkt op: 3-7-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Fiona Groot Koerkamp
  De kraamtijd: wat een prachtige periode! De eerste dagen samen met je kindje. Waarin jullie aan elkaar wennen en elkaar leren kennen. Waarin ouders en hun kindje zich aan elkaar hechten. Waarin je de basis legt voor een liefdevol en gezond leven. Als kraamverzorgende gun ik jou straks vooral een ontspannen kraamtijd.

  Waarom is hechting belangrijk?

  Na je bevalling breekt een belangrijke periode aan. De tijd waarin je kindje en jij aan elkaar wennen en naar elkaar toe groeien. Een goede hechting geeft jouw kindje zelfvertrouwen en een veilig gevoel. Je baby kan zich zo lichamelijk, geestelijk en emotioneel gezond ontwikkelen. Een goede kraamverzorgende doet er daarom alles aan om het hechtingsproces tussen jullie te bevorderen.

  Babymassage

  Het masseren van je baby is een activiteit die de hechting tussen jullie verstrekt. De massage werkt geruststellend. Je kindje wordt rustiger en het slaapgedrag verbetert. Babymassage kan daarnaast vervelende darmkrampjes helpen te voorkomen. Een aantal kraamzorgorganisaties heeft een speciale massagetechniek ontwikkeld voor kindjes tot 6 weken oud. Op een rustig moment laat de kraamverzorgende op een pop zien hoe het masseren gaat. Je krijgt daarnaast een handig boekje met goede oefeningen en technieken. Extra leuk: zelfs de stoerste papa’s genieten van dit intieme moment met hun kindje.

  Dunstan Babytaal

  De Austalische Priscilla Dunstan ontdekte dat alle baby’s wereldwijd vijf huilgeluiden maken om hun behoeften kenbaar te maken. Zo zijn er aparte huiltjes voor honger, moe, krampjes, een dwarszittend boertje en ander ongemak. Met Dunstan Babytaal leer je deze geluiden te herkennen. Veel kraamverzorgenden zijn opgeleid in deze methode. Als kraamverzorgende leg ik je uit wat je bij elk huiltje het beste kunt doen. Je weet zo eerder waar je kindje behoefte aan heeft. Dat is fijn voor je baby, maar ook voor jouw zelfvertrouwen als kersverse ouder. Erg leuk is dat je partner en broertjes en zusjes van de baby ook volop kunnen meedoen met Dunstan Babytaal.

  Draaiend verzorgen

  Negen maanden heeft je kindje lekker warm, veilig en geborgen in jouw buik doorgebracht. Je kunt je voorstellen hoe groot, spannend en koud de nieuwe wereld na de geboorte is. Draaiend verzorgen is een manier van omgaan met je baby, die zorgt voor extra veiligheid en geborgenheid. Door vooral draaiende, ronde bewegingen te maken en het ruggetje van de baby bol te houden, boots je de houding in de baarmoeder na. Je neemt je kindje als het ware mee naar een bekende, veilige plek. De techniek van draaiend verzorgen pas je bijvoorbeeld toe bij het omkleden, verschonen, optillen, het in bedje doen of uit badje halen. Ook papa’s, opa’s en oma’s kunnen dit leren en toepassen.

  Hulp van je kraamverzorgende

  Een van de mooiste dingen van mijn werk als kraamverzorgende is om de band tussen zo’n lief klein baby’tje en zijn ouders te zien ontwikkelen. Vaak gaat dat bijna helemaal vanzelf. Soms kun je daar wat handige tips van je kraamverzorgende bij gebruiken, dus vraag ernaar!

  Weten hoe je je baby heerlijk kunt verwennen met een babymassage in de kraamtijd? Volg de cursus Babymassage cursus, deel van ons online cursuspakket

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven sterk in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de verzorging van je baby.

   • Feed

   • Mijn week

   • Cursusportaal

   • Community

   • Dashboard