1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Alles over kraamzorg

    Gepubliceerd op: 1-10-2020Bewerkt op: 3-14-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-10-2020Bewerkt op: 3-14-2023
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Fiona Groot Koerkamp
    Wanneer je baby is geboren staan jij en je partner er niet alleen voor. De eerste week kun je rekenen op kraamzorg. Hoe regel je kraamzorg? En wat kun je van de kraamhulp verwachten?

    Wat is kraamzorg?

    Kraamzorg is in andere landen niet vanzelfsprekend. Het is uniek dat gezinnen in Nederland een week na de geboorte kraamhulp krijgen. De voornaamste taak van de kraamhulp tijdens de kraamtijd is het monitoren van jouw gezondheid en die van je baby. Zo controleert ze jouw hechtingen, temperatuur en bloedverlies. Ook je baby houdt ze goed in de gaten. Je baby wordt gewogen, zijn temperatuur wordt gemeten en het plassen, poepen en drinken wordt goed in de gaten gehouden.

    Ook is steunt de kraamverzorgende jou en je partner bij het verzorgen van jullie baby. Vooral wanneer het jullie eerste kindje is, is deze hulp erg welkom. De kraamhulp kan uitleggen hoe je de baby kunt verschonen, wast en helpen tijdens het geven van borstvoeding. Je kunt ook gerust je kraamtranen laten gaan in het bijzijn van de kraamhulp, zij maakt dit wekelijks mee. Verder geeft ze informatie met betrekking tot ontzwangeren, allergieën, wiegendood en veiligheid in huis.

    Hulp in de huishouding

    De eerste week met een baby kan erg overweldigend zijn. Veel is nieuw, je bent nog aan het bijkomen van de bevalling en …. Een wasje draaien, stofzuigen of de afwas schiet er al snel bij in. Gelukkig staat je kraamhulp voor je klaar. Zij helpt jullie niet alleen bij de verzorging van jullie baby, maar ook in de huishouding. De focus ligt hierbij vooral op hygiënische werkzaamheden zoals het schoonmaken van de badkamer, wc en de slaapkamer. In overleg kan de kraamhulp ook andere huishoudelijke taken uitvoeren en helpen met het verzorgen van oudere kinderen.

    Hoe lang krijg je kraamzorg?

    Iedere zwangere vrouw in Nederland heeft recht op kraamzorg, het valt onder de basisverzekering. De duur van de kraamzorg verschilt per persoon. Dit is afhankelijk van jouw situatie. De volgende richtlijnen zijn hierbij van toepassing:

    • Het minimum is 24 uur, dit wordt verdeeld over acht dagen. Dit is wettelijk vastgelegd.
    • De standaard is negenenveertig uur kraamzorg, dit is zes uur per dag, acht dagen lang.
    • Babyvoeding heeft invloed op het aantal uur. Bij flesvoeding wordt vijfenveertig uur kraamzorg gehanteerd.
    • Je kunt niet meer dan tachtig uur kraamzorg krijgen.

    Minimum of maximum kraamzorg

    De standaard voor kraamzorg is negenenveertig uur, verspreid over acht dagen. Dit is gemiddeld zes uur per dag, maar dit kan ook anders worden verdeeld. Dit bespreek je met je kraamverzorgende. In de meeste gevallen is de kraamhulp de eerste dagen meer dan zes uur aanwezig en de laatste dagen minder dan zes uur. Zo kun je zelf langzaamaan wennen aan het feit dat jullie het na acht dagen zonder kraamhulp moeten doen.

    Beval je in het ziekenhuis? Dan is de kans aanwezig dat je minder kraamzorg krijgt. Wanneer je na de bevalling in het ziekenhuis moet verblijven zullen de uren van de kraamzorg minderen. Eén dag in het ziekenhuis staat gelijk aan zes uur kraamzorg. Dit telt niet bij de dag wanneer je het ziekenhuis weer verlaat.

    Je kunt maximaal tachtig uur kraamzorg krijgen, dit gebeurt alleen wanneer het noodzakelijk is. In sommige gevallen wordt dit al tijdens de intake geregeld, of er kan tijdens de kraamweek worden besloten dat de kraamzorg verlengd moet worden. Goede redenen voor het verlengen van de kraamzorg zijn:

    Aanvragen kraamzorg

    De bevalling lijkt dan nog ver weg, maar het is verstandig om de kraamzorg rond de twaalfde week van de zwangerschap aan te vragen. Heb je dan nog niet aangevraagd, doe dit dan wel voor de twintigste week van de zwangerschap. Zo ben je verzekerd van het aantal kraamzorguren dat je in jouw situatie nodig hebt.

    Intake kraamzorg

    De intake met de kraamverzorgende vindt rond de zevende maand van de zwangerschap plaats. Tijdens dit intakegesprek wordt een indicatie van het aantal kraamzorguren vastgesteld. Je kunt ook aangeven dat je alleen van de wettelijke vierentwintig uur kraamzorg gebruikt wilt maken. Verder worden onder andere de taken van de kraamhulp, borst- of kunstvoeding, de arbo-richtlijnen, de bevalling, en jullie verwachtingen van de kraamhulp besproken. Ook bekijkt de kraamverzorgende de ruimtes in het huis, bijvoorbeeld de babykamer en de slaapkamer. Na de bevalling wordt je situatie opnieuw bekeken en wordt er een tweede indicatie van het aantal kraamzorguren vastgesteld. Het aantal uren kan dan veranderen, bijvoorbeeld wanneer er sprake was van complicaties tijdens de bevalling.

    Kosten kraamzorg

    Kraamzorg is onderdeel van de basisverzekering, maar je betaalt wel een eigen bijdrage. Voor kraamzorg in het ziekenhuis betaal je zelf €35,- per dag. Voor kraamzorg thuis betaal je €4,60 per uur. Wil je zeker weten dat deze bijdrage ook vergoed wordt? Sluit dan een aanvullende zorgverzekering af. Let op: de vergoeding kan per verzekeraar en pakket verschillen.

    Wanneer start de kraamzorg?

    De start van de kraamzorg hangt af van de bevalling. Wanneer je thuis bevalt, zal de kraamverzorgende bij de bevalling aanwezig zijn en de verloskundige assisteren. Beval je in het ziekenhuis, dan komt de kraamverzorgende zodra jullie weer thuis zijn uit het ziekenhuis.

    Kan ik wisselen van kraamhulp?

    Je moet je niet bezwaard voelen om aan te geven dat het niet klikt met de kraamhulp. Je wilt op je gemak zijn tijdens de kraamperiode, dan is het belangrijk dat je wel een klik voelt. Wanneer je geen klik voelt en graag een andere kraamhulp wilt, kan je dit kenbaar maken bij de kraaminstelling.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard