1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Coronavirus en borstvoeding

    Gepubliceerd op: 3-27-2020Bewerkt op: 7-14-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-27-2020Bewerkt op: 7-14-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Kun je tijdens het coronavirus nog borstvoeding geven? Al een aantal maanden speelt het coronavirus een rol in ons leven. We zijn een stuk voorzichtiger en er worden allerlei maatregelen getroffen om verspreiding en besmetting van het virus tegen te gaan. Hartstikke goed natuurlijk, maar hoe zit het eigenlijk als je borstvoeding geeft? Is het veilig om dat te blijven doen?

    Coronavirus en borstvoeding, verstandig?

    Als ouder wil je natuurlijk je kindje zoveel mogelijk beschermen. Dat het coronavirus dan enkele dringende vragen oproept, is hartstikke begrijpelijk. Kun je bijvoorbeeld nog wel borstvoeding geven als je het coronavirus hebt opgelopen? Is dat veilig?

    Gelukkig hoef je niet te stoppen met het geven van borstvoeding. Het coronavirus wordt namelijk in de luchtwegen gedragen. Net als bij andere virussen die zich in de luchtwegen nestelen, is er geen reden om te stoppen met borstvoeding als je er last van krijgt. Borstvoeding is juist heel gezond voor een baby en brengt allerlei voordelen met zich mee. Wanneer jij ziek bent, maak je antistoffen aan tegen de ziekte of het virus in kwestie. Deze antistoffen worden via borstvoeding doorgegeven aan je baby. De kans dat je baby ziek wordt, wordt daarmee dus verkleind. Daarnaast beschermt het tegen luchtweginfecties – iets dat jouw baby, zeker nu, heel goed kan gebruiken.

    Borstvoeding bij besmetting

    Heb je symptomen of denk je het coronavirus te hebben? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts voor extra informatie en advies. Weet je zeker dat je besmet bent met het virus? Dan snappen we maar al te goed dat jij je misschien zorgen maakt of je jouw kindje kunt besmetten. De kans dat dit gebeurt is echter erg klein. De voordelen van borstvoeding daarentegen zijn vele malen groter.

    Het plotseling stoppen met borstvoeding geven, gaat gepaard met enkele nadelen. Zo neemt bijvoorbeeld het risico op borstontsteking toe. Daarnaast krijgt jouw baby de beschermende antistoffen niet meer binnen en kan het ook veel extra stress opleveren. Het is dus beter voor jullie allebei om te blijven voeden. Wel is het belangrijk om altijd de nodige, hygiënische maatregelen op te volgen.

    Welke maatregelen moet ik nemen als ik besmet ben?

    Hoewel het coronavirus niet overdraagbaar is via borstvoeding, is het wel mogelijk om het via contact over te dragen op je baby. Het virus wordt in de luchtwegen gedragen en fysiek contact, bijvoorbeeld een kus, kan je kindje besmetten. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om het fysieke contact zoveel mogelijk te beperken. Heel lastig en vervelend, want je wilt juist je kindje zo graag vasthouden, knuffelen en kussen. Toch is het beter om dat voor nu te laten.

    1. Was je handen voor en na het aanraken van je baby.
    2. Draag een mondkapje als je in de buurt bent van je baby om eventuele besmetting te voorkomen. Dit helpt ook om je baby geen kus te geven en zoveel mogelijk contact met jouw mond te vermijden.
    3. Maak alle oppervlakken en voorwerpen die je hebt aangeraakt goed schoon en desinfecteer ze. Dit geldt ook voor de borstkolf als je er een hebt gebruikt.

    Borstvoeding kolven tijdens coronavirus

    Het kan zijn dat je te ziek bent om zelfstandig je kind borstvoeding te geven. Moedermelk is dan nog steeds veilig om aan je baby te geven, ook als je in het ziekenhuis komt te liggen. Het wordt wel aangeraden om de melk af te kolven. Het is in dat geval ook verstandig om een gezond persoon te vragen jouw baby te voeden. Doe dit zo vaak en zoveel mogelijk, tot jij weer helemaal hersteld bent.

    Stress negatief effect op melkproductie

    Het is heel normaal als deze situatie stress met zich meebrengt. Allerlei vragen komen in je op en daarbij horen vanzelfsprekend ook de nodige zorgen. Juist in tijden als deze is het belangrijk om zoveel mogelijk rust te bewaren. Bij veel stress kan de productie van je melk namelijk afnemen. Merk je dat je erg gestrest raakt? Probeer dan eens te letten op je ademhaling of doe een meditatie. Dit zorgt voor een pauze van al het nieuws en creëert afleiding, zodat jij je even helemaal op jezelf kunt richten.

    Geef jij nog borstvoeding tijdens het coronavirus? Deel je ervaringen in een reactie!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard