1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Extra water voor je baby tot 6 maanden: wel of niet met warm weer?

  Gepubliceerd op: 8-8-2022Bewerkt op: 9-19-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-8-2022Bewerkt op: 9-19-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Of je nu flesvoeding of borstvoeding geeft, je vraagt het jezelf waarschijnlijk af in de zomer: moet ik mijn baby wel of niet extra water geven met het warme weer?

  Het is warm, je zweet zelf enorm en ook je baby heeft het overduidelijk warm. Je merkt wellicht aan jezelf dat je extra behoefte hebt aan water en drinkt dus extra. Geldt dat dan ook voor je baby die nog borstvoeding of flesvoeding krijgt?

  Extra water voor je baby tijdens de zomer: borstvoeding

  Als je baby jonger dan 6 maanden is, is het niet nodig je baby extra water te geven in de zomer of tijdens warm weer. Wat je baby uit de borst of de fles krijgt, voorziet je baby in al zijn vochtbehoefte en voedingsstoffen. Je hoeft dan dus geen extra water in de fles te doen, ijsjes te geven, babythee te geven, of wat dan ook. Wel is het goed om je baby op verzoek te blijven voeden, als je borstvoeding geeft. Zo weet je zeker dat je baby zijn nodige vocht binnenkrijgt.

  Belangrijk is dus wel dat jij als borstvoedende moeder zorgt dat jij extra water drinkt. Een goede regel om aan te houden om het niet op het punt te laten komen waarop je écht dorst hebt. Het is aan te raden minimaal 2 tot 2,5 liter water per dag te drinken, maar drink gerust ook meer als je daar behoefte aan hebt.

  Extra water voor baby tijdens de zomer: flesvoeding

  Krijg je baby uitsluitend kunstvoeding? Dan is het wel een goed idee om extra water te geven in zijn flesje op hete dagen. Je baby kan dan namelijk niet om extra vocht ‘vragen’ door te voeden op verzoek aan de borst. Het hoeft niet veel extra water te zijn: voor baby’s jonger dan 6 maanden is 5 tot 10 cc per keer, en voor een baby ouder dan 6 maanden 15 tot 20 cc extra water per flesje. Gebruik hiervoor je gezonde verstand: is het echt bloedheet en merk je dat je zelf ook meer behoefte hebt aan water? Dan is het goed dit ook toe te passen bij je flesgevoede baby. Als de hitte weer afneemt, kun je weer terug naar het normale voedingsschema.

  Risico van extra water geven aan je baby

  Een baby haalt normaal gesproken altijd zijn voedings- en vochtbehoefte uit enkel borstvoeding of flesvoeding. Als jij borstvoeding geeft en daarbij extra lepeltjes of flesjes water geeft, bestaat de kans dat je baby minder behoefte heeft aan de borst en daardoor minder voedingsstoffen binnenkrijgt. Je hoeft dus geen extra water te geven bij borstvoeding: moedermelk bestaat al voor 85% uit water, dus dat lest de dorst van je baby genoeg. Het beste is dus op verzoek te voeden.

  Plasluiers

  Je baby zal niet zo snel uitdrogen als hij wordt gevoed op verzoek of zijn gebruikelijke flesjes krijgt. Toch is het belangrijk om met echte hitte de plasluiers van je baby in de gaten te houden: dat is de beste manier om te zien of je baby wel of niet genoeg vocht binnenkrijgt. Heeft je baby er net zo veel als normaal gesproken? Dan zit het goed.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard