1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  BabyBorstvoeding voor je babyVoeden op verzoek borstvoeding

  Op verzoek voeden: dit komt daar allemaal bij kijken

  ZP® - Magazine

  , 14 augustus 2022 03:35Laatste update op: 26 september 2022 20:16

  Je baby op verzoek voeden betekent dat je naar de behoeften van je baby en op basis daarvan borstvoeding geeft. Het kan dus zijn dat dat dagelijks redelijk voorspelbaar is, of juist totaal niet! Bij het voeden op verzoek laat je de voorspelbaarheid achterwege, en kijk je puur naar wanneer je baby honger heeft en behoefte heeft aan de borst. Wat komt daar allemaal bij kijken?

  Borstvoeding op verzoek

  Als je je baby borstvoeding geeft op verzoek, betekent het dat je 24/7 beschikbaar bent om je baby de borst te geven wanneer je kleine daar behoefte aan heeft. Daar zitten een hoop voordelen aan, vooral voor een pasgeboren baby: je melkproductie komt bijvoorbeeld goed op gang, want borstvoeding werkt volgens het vraag-aanbod principe. En je weet op deze manier zeker dat je baby in zijn voedingsbehoeften wordt voorzien.

  Op verzoek voeden is meestal iets waar moeders echt in moeten groeien. Naarmate je baby wat ouder wordt, leer je de signalen van je baby steeds beter te herkennen en weet je steeds beter wanneer hij, en hoelang hij wilt voeden. Het belangrijkste hierbij is om dus open te staan om je baby te attenderen met de borst, zonder daar een vast schema aan vast te hangen.

  Honger bij je baby herkennen

  Bij het borstvoeding geven op verzoek staat dus centraal dat je de hongersignalen van je baby herkent, en daarop reageert met het aanbieden van de borst. Dit zijn enkele signalen die kunnen betekenen dat je baby de borst wilt:

  • Sabbelen aan het vuistje of vingers
  • Het draaien van het hoofdje op zoek naar de borst
  • Je baby opent het mondje als die wordt aangeraakt
  • Onrustig bewegen van armen en benen
  • Smakgeluidjes

  Dit zijn allemaal vroege hongersignalen van je baby: op deze momenten is het dus een goed idee om je baby de borst aan te bieden. Is je baby aan het huilen, dan is dit al een noodsignaal, het laatste signaal van je baby. Het beste is dus om deze vroege hongersignalen zo goed mogelijk te leren kennen, zodat je baby niet over hoeft op het huilen. Dit zal steeds beter gaan naarmate de tijd vordert.

  Voedingsschema en op verzoek voeden

  Een baby dit op verzoek wordt gevoed heeft niet bepaald een vast voedingsschema. Dat wil niet zeggen dat je baby niet goed drinkt: hij volgt simpelweg zijn eigen groeicurve, en vindt op basis daarvan een ritme dat bij hem past. Als jij daar consequent op reageert, komt je baby niks tekort en hoeven jullie je niet aan een vast schema te houden.

  Dat vinden sommige moeders juist fijn. Zo hoef je niet te stressen om vaste tijdstippen die je moet halen om je baby te voeden, maar kun je simpelweg dichtbij je baby blijven en kijken wanneer het tijd is. Dat vinden andere moeders trouwens weer een groot nadeel van het voeden op verzoek: sommigen vinden structuur juist wel erg fijn. Zij zullen nog meer in deze vorm van voeden moeten groeien, of uiteindelijk overstappen op kolven en flesvoeding.

  `s Nachts voeden op verzoek

  Dit gaat vanzelfsprekend ook 's nachts door. Een baby heeft die nachtvoedingen nog echt nodig, en ze hebben ook nog niet echt een idee van wat dag en nacht betekent, en dat s nachts eigenlijk bedoeld is om te slapen. Nachtvoeden is ook erg belangrijk om je melkproductie op peil te houden. Hoe vaak jes nachts voedt, is erg afhankelijk van je baby. Sommige babys hebben iedere twee uur een voeding nodig, terwijl iets oudere babys na een tijdje ook gerust zes tot zeven uur kunnen doorslapen.

  Drinkt en groeit je baby goed?

  Een baby die voeding op verzoek krijgt, krijgt normaal gesproken precies de goede hoeveelheid voeding binnen die hij nodig heeft. Groeit je baby goed en is hij tevreden, dan gaat alles goed. Als je baby ongeveer zes natte luiers per dag heeft, is dit ook een goed teken. Twijfel je of je baby genoeg drinkt, of twijfel je over je melkproductie? Dan is het altijd een goed idee om hulp in te schakelen van een lactatiekundige.

  Plaats een reactie

  (0)
  user-image
   • Feed

   • Mijn week

   • Cursusportaal

   • Community

   • Dashboard