Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BabyBabykalenderBaby week 34

Baby 8 maanden

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 10 February 2020 21:08Laatste update op: 8 October 2021 11:52

De verlatingsangst van je baby draait nog steeds op volle toeren. Het gaat vanzelf voorbij, nog even volhouden. Een afscheidsritueel kan helpen om deze fase wat dragelijker te maken. Nu je baby flink aan het groeien is, zijn de kleine babymaten verleden tijd. Een goed excuus om weer te winkelen voor je baby!

Ontwikkelingen bij je baby

Verlatingsangst

Kun je niet normaal een ruimte verlaten zonder dat je baby gelijk in paniek raakt? Verlatingsangst is in deze fase heel normaal, maar wel vervelend. Probeer een vast afscheidsritueel te hanteren in deze situaties.

Babygeheugen en objectpermanentie

Je baby gaat steeds meer onthouden, van mensen tot speelgoed. Dit heet objectpermanentie. Dit is ook goed voor de verlatingsangst van je baby, want hierdoor snapt hij dat je niet helemaal verdwenen bent als je even de ruimte verlaat of een dag gaat werken. Je kunt testen of je baby objectpermanentie bezit: verstop een speeltje of knuffeltje en zorg ervoor dat je baby ziet waar je het onder legt (bijvoorbeeld een speelkleed), gaat je baby daarna zoeken? Dan is er sprake van objectpermanentie.

Baby tandjes

Is het eerste tandje van je baby al doorgekomen? Zo niet, dan is dit geen reden om je zorgen te maken. Gemiddeld komen de eerste tandjes wanneer de baby tussen de 5 maanden en 1 jaar oud is. Bij de ene baby gebeurt dit sneller dan bij de ander. Is het eerste tandje doorgekomen? Dan is het tijd voor tanden poetsen met je baby!

Kopieergedrag & spelen

Je baby is volop aan het ontwikkelen en kan steeds meer; brabbelen, zwaaien, tijgeren. Ook snapt hij dingen steeds meer én gaat hij steeds meer dingen nadoen. Zo gaat je baby je napraten of nadoen. Heb je dit door? Vertel hem dan wat je aan het doen bent of wat bepaalde woorden betekenen.

Nu je baby steeds meer met zijn handjes kan, veranderd zijn voorkeur voor speelgoed ook. Hij vindt het prachtig om speelgoed uit elkaar te kunnen halen of te ‘slopen’. Een blokkentoren of puzzel is nu een grote hit.

Samen fietsen

Zodra het zonnetje schijnt is het een goed moment om samen met je baby te gaan fietsen. Hij kan nu zelfstandig rechtop zitten en kan nu dus goed in een fietszitje blijven zitten. Samen naar de bakker, de eendjes voeren of naar opa en oma kan nu dus lekker op de fiets! Lees hier meer over het kiezen van het juiste fietszitje.

Ontwikkelingen bij jou

Tijd voor jezelf

Nu je baby last heeft van verlatingsangst kan zelfs naar het toilet gaan een uitdaging worden, laat staan dat je even een middag de stad in gaat. Hoe lastig het ook is, probeer er wel aan te denken om momenten voor jezelf in te plannen. Spreek bijvoorbeeld met je partner af dat jullie allebei een middag of avond in de week een moment me-time hebben, waarbij de ander bij de baby blijft. Vergeet daarbij niet om er ook genoeg met elkaar op uit te gaan, plan bijvoorbeeld om de week een avondje samen en schakel een oppas in.

Weetjes & tips

Verzekeringen onder de loep nemen

Heb jij sinds de geboorte van je kindje al nagedacht over een geschikte aansprakelijkheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering, inboedelverzekering, autoverzekering en andere verzekeringen. Daarom hebben we een betrouwbare partner gezocht en gevonden in Fintor. Zij gaan voor iedereen die wil gratis een verzekerings-check uitvoeren. Zodat je daarna weet wat je nog moet aanpassen en waar je geld kan besparen. Handig toch? Lees daarover hier meer.

Kiekeboe!

Naast dat een vast afscheidsritueel kan helpen bij verlatingsangst, kunnen ook spelletjes als ‘kiekeboe’ helpen. Je baby snapt dan dat je er nog steeds kan zijn, ook al ziet hij je even niet. En het is natuurlijk ook hartstikke leuk, want je baby giert het uit van het lachen.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard