Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BabyBabykalenderBaby week 21

Baby 5 maanden

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 27 January 2020 21:51Laatste update op: 12 November 2021 15:00

Je baby heeft nu een duidelijke voorkeur voor wie hem precies mag vasthouden, wat zich uit in eenkennigheid en verlatingsangst. Ook zal hij gaan schaterlachen en ontwikkelt hij steeds meer een slaapritme.

Eenkennigheid en herkenning

De eerste maanden kon je kleintje prima even bij iemand anders op schoot, maar nu begint hij dat toch echt minder leuk te vinden. De eerste tekenen van eenkennigheid en verlatingsangst bij je baby zijn aanwezig. Dit is volledig normaal in de ontwikkeling van je baby. Gelukkig gaat deze fase vanzelf weer over en kun je in de tussentijd verschillende dingen doen om hier mee om te gaan.

Dat hij jou goed herkent laat je baby dus wel goed merken. Maar hij herkent nu ook zichzelf in de spiegel. Waar hij eerder wel in de spiegel keek, maar zich afvroeg wie dat kindje aan de andere kant nou is, heeft hij nu eindelijk door dat hij dat zelf is.

Schaterlachen

Lachen is voor je baby niet nieuw, tijdens de kraamperiode zag je vaak al wel een reflexlach van je kleintje en vanaf een week of 6 maakt je baby ook geluid tijdens het lachen. Je zult merken dat je baby binnenkort - of misschien heeft de eerste keer al plaatsgevonden - gaat schaterlachen. Je baby giert het dan uit van het lachen. Ook begint je baby een gevoel voor humor te ontwikkelen. Hartstikke leuk en zelf kun je dit ook stimuleren door bijvoorbeeld te kietelen of een gekke bek te trekken.

Opvoeden & nee zeggen

Is je baby soms echt een boefje en spookt hij dingen uit? Laat dan merken dat dit niet de bedoeling is door ‘nee’ te zeggen. Leg je kleintje ook uit waarom het niet mag. Het zal nog niet meteen werken, maar het helpt zeker mee voor de komende periode waarin je baby steeds meer doorkrijgt wat ‘nee’ betekent.

Slaapritme

Dat baby’s nou eenmaal veel slapen is niet nieuw. Alhoewel, soms slaapt je kindje niet op de juiste momenten en is hij een echte nachtbraker. Nu je baby 5 maanden oud is brengt dit ook een verandering in het slaapritme met zich mee. Eerder sliep je baby ook veel overdag maar nu ziet dit er anders uit. Je baby slaapt nu vaak 11 uur in de nacht en 3 a 4 uur overdag, verdeeld over twee dutjes.

Ontwikkelingen bij jou

Logeren & tijd voor jezelf

Slaapt je baby al redelijk goed door of is het een echte nachtbraker? Dit heeft ook veel invloed op jouw slaap en energie. Plan daarom ook genoeg momenten voor jezelf, al lijkt dit soms onmogelijk. Wellicht heb je al een keer oppas geregeld voor een avondje uit, maar heb je je baby ook wel eens ergens anders laten logeren? Gun jezelf een nacht doorslapen en misschien wel een romantisch avondje met je partner.

Weetjes & tips

Verzekeringen onder de loep nemen

Heb jij sinds de geboorte van je kindje al nagedacht over een geschikte aansprakelijkheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering, inboedelverzekering, autoverzekering en andere verzekeringen? Neem je verzekeringen onder de loep! Dan kan dat gemakkelijk met de vergelijker op Independer. Zo kom je te weten welke verzekeringen je nog moet afsluiten, en waarop je kunt besparen.

Kiekeboe & verstoppertje

Kiekeboe en verstoppertje zijn niet alleen hartstikke leuk, je baby leert er ook nog eens wat van. Vooral met de eenkennigheid en verlatingsangst is dit een goede oefening. Je baby ziet namelijk dat je niet volledig weg bent als hij je even niet ziet. En je kindje giert het ook uit van het lachen!

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard