1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Baby verkouden met vastzittend slijm? Dit kun je doen

  Gepubliceerd op: 2-14-2023Bewerkt op: 12-11-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-14-2023Bewerkt op: 12-11-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Het is nooit fijn om te zien wanneer je baby ziek is, en nog erger is het wanneer ze verkouden zijn. Een verkoudheid betekent vaak dat ze last hebben van een loopneus, niezen, hoesten en soms ook vastzittend slijm in hun keel. Dit laatste kan pijnlijk en angstaanjagend zijn voor je baby en het is belangrijk om te weten wat je kunt doen om je baby te helpen.

  Hoe kan een baby verkouden raken?

  Net als volwassenen kunnen baby's ook verkouden raken. Baby's zijn extra gevoelig voor verkoudheden omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Ze kunnen verkouden worden door virussen die zich verspreiden via druppeltjes in de lucht, bijvoorbeeld wanneer iemand niest of hoest. Ook kunnen ze het virus oppikken door speelgoed, deurklinken of andere oppervlakken aan te raken en vervolgens hun handen of gezicht aan te raken.

  Hoe onstaat vastzittend slijm in de keel van je verkouden baby?

  Wanneer een baby verkouden is, produceert hun lichaam meer slijm om de virussen te bestrijden. Dit slijm is bedoeld om de virussen en bacteriën te vangen en uit hun lichaam te verwijderen. Helaas kan sommige slijm ook vastzitten in de keel, wat pijnlijk en ongemakkelijk kan zijn voor je baby. Vastzittend slijm in de keel kan bovendien leiden tot hoesten en moeite met ademhalen.

  Tips als je baby last heeft van vastzittend slijm

  1. Bied je baby voldoende vocht: Het drinken van voldoende vocht, zoals water, melk of vruchtenap, kan helpen om het slijm te verdunnen en beter op te hoesten. Zorg ervoor dat je baby regelmatig drinkt, zodat de keel soepel blijft.

  2. Bied steun tijdens het hoesten: Het is belangrijk om je baby te ondersteunen tijdens het hoesten, zodat het slijm beter naar buiten kan komen. Leg je baby bijvoorbeeld op zijn buik en help hem/haar lichtjes door de rug te wrijven, of til de borstkas op tijdens het hoesten.

  3. Gebruik een vernevelaar: Een vernevelaar kan ook helpen bij het oplossen van het vastzittende slijm. Vul de vernevelaar met warm water en laat de dampen voor enige tijd bij de baby. Dit kan de keel verzachten en het slijm makkelijker ophoesten.

  4. Maak gebruik van mentholproducten: Mentholproducten, zoals neussprays, kunnen helpen bij het verlichten van verkoudheidssymptomen, waaronder vastzittend slijm. Voorkom echter dat deze producten rechtstreeks in contact komen met de slijmvliezen van de baby, omdat dit irritatie kan veroorzaken. En gebruik mentholproducten niet voordat je baby één jaar oud is.

  5. Overleg met een arts: Als het vastzittende slijm bij je baby niet verdwijnt, is het verstandig om een arts te raadplegen. Hij/zij kan je advies geven over eventuele medicijnen of andere behandelingen die kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen.

  6. Creëer een stoomruimte in je badkamer: Door het warme water een tijdje te laten stromen in de badkamer, de deur dicht te doen en een even met je baby in de badkamer te gaan zitten, kan het vastzittende slijm wellicht makkelijker loskomen. Voeg eventueel wat eucalyptusdruppels toe aan het hete water. Let op dat je baby niet in de buurt van het hete water komt.

  In sommige gevallen kan vastzittend slijm bij een verkouden baby ernstiger zijn en een behandeling vereisen. Het is altijd belangrijk om een arts te raadplegen als je bezorgd bent over de gezondheid van je baby. Door de juiste maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je baby snel beter wordt en het vastzittende slijm verdwijnt.

  Je kind heeft vaak jeuk in de neus, vaak een loopneus, huidklachten, vaak een oorontsteking, keelontsteking en/of hoest. Waar kan dat op wijzen?

  • Huisstofmijtallergie
  • Astma
  • Voedselallergie

  Welke verkoudheidsvirussen zijn gevaarlijk voor baby’s?

  Er zijn verschillende verkoudheidsvirussen die gevaarlijk kunnen zijn voor baby's. Het is belangrijk om te weten welke virussen gevaarlijk kunnen zijn voor baby's, zodat je er op tijd bij kunt zijn en de juiste maatregelen kunt nemen.

  Een van de mogelijk gevaarlijke virussen is het RS-virus. RS is een besmettelijke ziekte die de luchtwegen aantast. Het kan ernstige complicaties veroorzaken bij baby's en jonge kinderen, vooral bij premature baby's en baby's met een verzwakt immuunsysteem. RSV symptomen zijn vergelijkbaar met die van een gewone verkoudheid, maar kunnen ernstiger zijn en kunnen leiden tot longontsteking. Het adenovirus en parainfluenza kunnen in sommige gevallen ook ernstige complicaties kunnen veroorzaken, vooral bij baby's met een verzwakt immuunsysteem.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard