Wat is het RS-virus?
Het RS virus is een verkoudheidsvirus dat vooral in de herfst- en wintermaanden opspeelt. De bijbehorende klachten lijken erg op een verkoudheid. Zo krijgt een baby met het RS virus vaak last van een loopneus, hoesten en lichte verhoging. Meestal brengt de virusinfectie alleen ongemak, maar omdat een baby nog geen sterke weerstand heeft opgebouwd, is het belangrijk om hem goed in de gaten te houden. Het immuunsysteem van een baby kan een virus of infectie nog niet goed afweren en bestrijden. Je baby kan dan ook zeker meerdere malen per jaar het virus oplopen. Vooral in de periode van oktober tot en met april is de kans groot dat je baby ziek zal worden.
Het virus veroorzaakt een infectie in de keel en neus en zorgt voor een ontsteking van de kleine luchtwegen. Dit wordt ook wel bronchiolitis genoemd. Dit is niet hetzelfde als bronchitis, waarbij de grote luchtwegen ontstoken zijn. Kinderen onder de twee jaar krijgen sneller bronchiolitis. Hoewel het virus vaak vanzelf weggaat, lopen baby’s die onder een risicogroep vallen en/of jonger zijn dan drie maanden, wel meer risico bij het RS-virus.
Lees ook:
Koorts bij je baby: waar moet je op letten?Wanneer valt een baby onder een risicogroep?
Wanneer je baby onder een risicogroep valt, kan het RS-virus gevaarlijk zijn. Op jonge leeftijd zijn de luchtwegen van baby’s erg vatbaar voor infecties. Hun afweersysteem kan dit nog niet aan en hun longen zijn nog niet volgroeid. De luchtwegen zijn daardoor nog erg smal, waardoor een baby het al snel benauwd krijgt als er slijm vormt. Kinderen die extra risico lopen, komen in aanraking voor passieve immunisatie. Dit is een soort vaccin dat ziekenhuisopname enigszins moet proberen te voorkomen. Beschermen tegen het virus zelf doet het echter niet. In de maanden oktober tot maart krijgen ze iedere maand dit vaccin toegediend.
Valt jouw baby onder één van de risicogroepen hieronder en lijkt hij een (hardnekkige) verkoudheid te hebben? Houd hem dan heel goed in de gaten en neem contact op met de behandelend arts:
- Baby’s die te vroeg zijn geboren (vóór 37 weken)
- Baby’s jonger dan zes weken
- Kinderen met een aangeboren hart- of luchtwegafwijking
- Kinderen met een slecht werkend immuunsysteem of afweerproblemen
Lees ook:
Waterpokken bij je kindjeSneller kans op het RS-virus
Kinderen die zijn geboren in de maanden september tot en met februari hebben een grotere kans dat ze het virus oplopen. Een baby met broers en/of zussen die naar school gaan, loopt meer risico om besmet te raken met het virus. Als eczeem, hooikoorts of astma vaker voorkomt in de familie, loopt je kindje ook meer risico om besmet te raken.
Hoe besmettelijk is het RS-virus?
Net als vele andere verkoudheidsvirussen, is het RS-virus erg besmettelijk. Veel mensen dragen het virus bij zich zonder dat zij zich hiervan bewust zijn. De luchtwegen van oudere kinderen en volwassenen zijn groter en hun afweersysteem is beter ontwikkeld. Het virus heeft daardoor minder impact. Ze krijgen hooguit last van een hardnekkige en stevige verkoudheid. Omdat ze niet weten dat ze het virus bij zich dragen, wordt het vaak onbewust verspreid. Wanneer iemand hoest of niest, hangen deze druppels in de lucht, die een baby vervolgens inademt. Het virus is ook overdraagbaar via voorwerpen, meubels en handen. Als een besmet persoon een stuk speelgoed vastpakt, de baby dit daarna aanraakt en vervolgens zijn handjes in zijn mond steekt, kan hij ook besmet raken.
Lees ook:
Babykwaaltjes. Wat zijn de meest voorkomende en wat moet ik doen?Symptomen RS-virus
De meeste baby’s krijgen last van een loopneus of snotneus, hoesten, een lichte verhoging tot 38 °C en ademen iets zwaarder. Als de infectie erger wordt, kan je baby last krijgen van ademhalingsproblemen en zwaardere klachten. Neem contact op met je behandeld arts als jouw baby:
- onrustig is;
- weinig eet of drinkt en daardoor ook minder plast;
- een piepende ademhaling heeft of deze juist erg zwaar klinkt;
- kortademig is of kort stopt tijdens het ademen;
- erg verwijdde neusvleugels heeft bij het inademen;
- last heeft van lange, zware hoestbuien en hierdoor soms overgeeft;
- slaperig en suf lijkt te zijn;
- bleke of blauwige lippen en nagels heeft;
- erg snel ademt;
- de spieren tussen zijn ribben naar binnen trekt bij het inademen. Dit wijst op benauwdheid.
Behandeling bij virus infectie
Er zijn ook andere virussen die verkoudheidsklachten veroorzaken, zoals rhinovirus en influenzavirus. Welk virus dit is, maakt niet uit voor de uiteindelijke behandeling. Bij het RS-virus zijn de klachten meestal mild genoeg dat het virus na één tot twee weken vanzelf weer weggaat. De slijmvorming is voor een baby natuurlijk wel erg onprettig. Het kan helpen om zijn neus te spoelen met een zoutoplossing. Overleg dit eerst met je huisarts of behandelend arts. Hij kan ook speciale neusdruppels adviseren om het je baby wat gemakkelijker te maken.
Tip: Gebruik een neusreiniger om de neus van je baby vrij van snotjes te houden.
Ziekenhuisopname
Als je baby last krijgt van ernstigere symptomen of als de druppels niet helpen, kan het zijn dat een ziekenhuisopname nodig is. Dit is natuurlijk niet niks en kan erg schrikken zijn. Door de benauwdheid zal je kindje waarschijnlijk minder drinken, waardoor hij risico loopt op uitdroging. In dat geval wordt er een maagsonde aangebracht zodat hij de nodige voedingsstoffen en genoeg vocht binnenkrijgt. Daarnaast wordt het zuurstofgehalte in het bloed gemeten en kan je baby medicijnen krijgen voor een betere ademhaling. Als dit te laag is, wordt er zuurstof toegediend via een zuurstofbrilletje. Is dat niet genoeg? Dan wordt de baby extra beademd via een kapje over zijn mond.
Als je baby in het ziekenhuis heeft gelegen, kan hij hier langere tijd last van hebben. De helft van de baby’s die opgenomen zijn met het RS-virus heeft daarna nog last van een piepende ademhaling. Het is dan ook goed om er zo snel mogelijk bij te zijn.
Wat kan ik zelf doen bij RS-virus?
Je kunt het je baby wat comfortabeler maken door hem vaker te laten drinken en eventueel een zetpil met paracetamol te geven als hij koorts heeft. Lees in dat geval wel goed de bijsluiter of de zetpil geschikt is voor je kindje. Houd de lucht in de omgeving van je kind schoon door hem weg te houden van sigarettenrook. Roken kan namelijk juist de kans dat je kindje opgenomen moet worden, vergroten.
Er is niet veel dat je kunt doen om besmetting te voorkomen. Omdat het virus bij een volwassene lijkt op een normale verkoudheid, is het verstandig om familieleden en vrienden die verkouden zijn voorlopig uit de buurt te houden. Houd je baby vooral goed in de gaten en neem contact op met de arts als je baby (erge) klachten heeft of onder een risicogroep valt.
Lees ook:
Hoe geef je een baby paracetamol of een zetpil?