1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Baby met droge huid: dit moet je wel en niet doen

  Gepubliceerd op: 12-14-2021Bewerkt op: 7-23-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-14-2021Bewerkt op: 7-23-2024
  Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: La Roche Posay
  Heeft je baby een droge huid? Dat kan verschillende oorzaken hebben. In vele gevallen is een droge huid niet ernstig en makkelijk te verhelpen, maar soms kan er sprake zijn van een onderliggende huidaandoening die meer aandacht nodig heeft, zoals eczeem. Wat doe je voor het droge huidje voor je baby?

  Waarom heeft je baby een droge huid?

  Voelt het huidje van je baby niet heerlijk zacht aan, maar eerder wat droog? Misschien ook wat rood, en met schilfers? Dan heeft je baby een droge huid. Dat komt vaak voor en is meestal niks om je zorgen om te maken.

  Bij de geboorte is de babyhuid namelijk nog niet volledig ontwikkeld. Zo is de buitenste huidlaag nog erg dun, en biedt het nog geen optimale bescherming. In combinatie met de talgklieren die nog weinig talg produceren om de huid vet te houden, kan water makkelijker verdampen en kan je baby een droge huid krijgen.

  Ook is het babyhuidje erg gevoelig voor de elementen van buitenaf, zoals de kou, de zon en de wind. Vooral in de zomer en de winter is het dus extra belangrijk om het huidje van je baby goed te beschermen. In de zomer met zonnebrandcrème, en in de winter met een hydraterende creme of babyolie om de huid gehydrateerd te houden.

  Is een droge babyhuid erg?

  Meestal is een droog babyhuidje niks ergs, en kun je het makkelijk verhelpen door gewoon wat meer te smeren en de huid beter te beschermen. Echter kan je baby er in sommige gevallen last van hebben, omdat de huid kan gaan jeuken en schilferen. Dan kan je kindje de neiging krijgen eraan te gaan krabben, wat het erger kan maken en de huid kan beschadigen. Ook is de kans op huidinfecties groter als de huid is open gekrabt. De huid goed verzorgd houden, en op tijd hydrateren bij een droge huid zorgt ervoor dat het op niks ergs kan uitlopen.

  Je kind heeft vaak jeuk in de neus, vaak een loopneus, huidklachten, vaak een oorontsteking, keelontsteking en/of hoest. Waar kan dat op wijzen?

  • Huisstofmijtallergie
  • Astma
  • Voedselallergie

  Droge huid of eczeem bij je baby?

  Eczeem is een huidaandoening die onder andere wordt gekenmerkt door een droge huid. Daarbij zijn er ook diepe kloven, scheurtjes en roodheid te zien op de huid, meestal op losse plekjes die overal op het lichaam kunnen zitten. Je baby kan eczeem hebben door een genetische aanleg, maar te vaak met zeep wassen, ongunstige weersomstandigheden of een irriterende stof van de kleding kan ook voor eczeem zorgen. Zie je dit bij je baby, maak dan een afspraak bij de huisarts zodat jullie kunnen kijken naar de oorzaak en oplossing voor je baby’s eczeem.

  Tips tegen een droge huid bij je baby

  Er zijn gelukkig genoeg dingen die je kunt doen om een droge babyhuid te voorkomen en verhelpen:

  • Gebruik geen zeep: helemaal niet nodig voor baby’s! Zeep wast de natuurlijke vetlaag van de huid af, waardoor de huid snel droog kan worden. Gebruik in plaats daarvan een milde reiniger die deze natuurlijke barriere intact laat en zelfs versterkt, zoals Lipikar Syndet of Lipikar Wasolie.
  • Was je baby niet te vaak: baby’s hoef je helemaal niet iedere dag te wassen. Door je baby vaker dan 3 keer per week te badderen, kan ook de vettige beschermlaag van de huid verdwijnen en de talgproductie minder worden, wat kan leiden tot een droge huid.
  • Niet te lang in bad: het heeft weer met water te maken: was je kind niet te lang, en gebruik hierbij lauwwarm water. Heet water droogt de huid namelijk ook sneller uit.
  • Dep je baby droog: dep je baby liever droog, in plaats van te wrijven. Zo voorkom je dat je het tere huidje beschadigt.
  • Vermijd hete, droge lucht: zet dus liever niet de verwarming te hoog aan, en de airco niet te hard in de zomer.
  • Gebruik de juiste verzorgingsproducten: zoals een fijne balsem, babyolie of crème, en in het zonnetje een zonnebrandcrème. Let op: baby’s niet blootstellen aan direct zonlicht, ook wanneer een zonnebrandcrème wordt gebruikt, omdat dit geen 100% bescherming biedt.

  _Dit artikel is geschreven in samenwerking met La Roche Posay Meer weten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief._

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard