1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  Al onze onderzoekspartners op een rijtje

  ZP® - Magazine

  , 16 juni 2021 03:56Laatste update op: 4 januari 2023 12:20

  Zwangerenportaal.nl werkt samen met verschillende onderzoekspartijen in Nederland, die zich allemaal op een unieke manier inzetten om meer onderzoek te doen naar bepaalde aspecten tijdens de zwangerschap en daarna. Samen met hen maken wij interessante artikelen, met informatie die gebaseerd is op nieuwe feiten. Maar ook willen we je met deze samenwerkingen aanmoedigen zélf een steentje bij te dragen aan deze onderzoeken, om zo andere toekomstige zwangeren te kunnen helpen.

  Verschillende onderzoekspartijen op zwangerenportaal.nl

  1. RIVM
  2. Moeders voor Moeders
  3. Moeders van Morgen
  4. YOUth
  5. Generation R Next
  6. Amsterdam UMC
  7. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

  1. RIVM

  Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is hét kennis- en onderzoeksinstituut in Nederland gericht op de volksgezondheid. In samenwerking met deze onderzoekspartner hebben wij interessante artikelen geschreven, die allemaal gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek, zoals de informatie over de 22-wekenprik en de verschillende bloedonderzoeken tijdens de zwangerschap.

  2. Moeders voor Moeders

  Tegenwoordig kampt één op de zes stellen in Nederland met vruchtbaarheidsproblemen. Een vruchtbaarheidsbehandeling kan voor deze wensouders de kans op een zwangerschap aanzienlijk verhogen. Tijdens zo’n vruchtbaarheidsbehandeling maken artsen onder andere gebruik van medicijnen die het hCG-hormoon bevatten. In de eerste 4 maanden van je zwangerschap bevat jouw urine in ruime mate dit hCG-hormoon. Moeders voor Moeders zamelt deze urine in en verwerkt het hormoon tot een bruikbare grondstof.

  Voor het opvangen en bewaren van je urine ontvang je één of meer opvangkannetjes en twee kratten met elk vier flessen. Iedere week worden de kratten bij je opgehaald. Op de bestelauto staat geen reclame. Met de informatrice spreek je af waar de kratten staan, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Ook als je buitenshuis werkt en daardoor alleen ’s morgens en ’s avonds je urine kunt opvangen, is je aanmelding van harte welkom!

  Je kunt je aanmelden tot en met de 11e week van je zwangerschap. Meedoen kan vanaf de 6e tot en met de 16e week

  3. Moeders van Morgen

  Je staat er vast niet bij stil, maar ook tijdens je zwangerschap gebruik je misschien wel eens medicijnen. Denk maar eens aan het foliumzuur dat je slikt in de eerste weken van je zwangerschap. Of aan de paracetamol die je kunt nemen omdat je hoofdpijn hebt.

  Van deze medicijnen weten we dat ze geen kwaad kunnen. Maar van veel medicijnen weten we helaas niet goed of je ze mag gebruiken tijdens de zwangerschap of borstvoeding. Wat is dan de beste keuze voor jou én je kind, je klacht of ziekte behandelen of niet?

  Om daar meer kennis over te krijgen is onderzoek nodig. Moeders van Morgen doet dit onderzoek en heeft jouw hulp daarbij nodig, ook als je nu geen medicijnen gebruikt!

  4. YOUth

  Het YOUth-onderzoek is een langlopend onderzoek waarbij we de ontwikkeling van kinderen onderzoeken. Het is een initiatief van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht.

  Via YOUth onderzoeken we de ontwikkeling van sociale vaardigheden en zelfbeheersing, met de hersenen als uitgangspunt. De hersenontwikkeling van je baby begint al tijdens de zwangerschap. YOUth Baby & Kind volgt 3.000 baby’s van voor hun geboorte tot ze ongeveer zes jaar oud zijn.

  Ben je minder dan 20 weken zwanger, woon je in de provincie Utrecht en wil je meer weten over meedoen aan YOUth? Vraag vrijblijvend een informatiepakket aan.

  5. Generation R Next

  Generation R Next is een medisch-wetenschappelijk onderzoek van het Erasmus MC. Generation R Next onderzoekt de groei en ontwikkeling van een nieuwe generatie Rotterdamse kinderen. Generation R Next begint bij toekomstige ouders, het liefst al vóór de zwangerschap. De kinderen worden in de baarmoeder en na de geboorte gevolgd. Zo willen we te weten komen waarom zwangerschappen verschillend verlopen en waarom het ene kind zich anders ontwikkelt dan het andere. Ook zullen we onderzoeken hoe het komt dat sommige stellen gemakkelijk zwanger worden en andere moeilijker of zelfs helemaal niet.

  Steeds meer blijken omstandigheden voor en tijdens de vroege zwangerschap een belangrijke rol te spelen in het beloop van de zwangerschap en de gezondheid van het kind. Dankzij Generation R Next zullen we meer te weten komen over welke factoren bij toekomstige ouders en jonge kinderen belangrijk zijn. Uiteindelijk hopen we met deze informatie de gezondheid van toekomstige ouders en hun kinderen te verbeteren.

  Ben je zwanger én woonachtig in Rotterdam? Doe dan mee aan Generation R Next! Let op: momenteel is aanmelden niet mogelijk. Waarschijnlijk kan dit weer vanaf het einde van het jaar.

  6. Amsterdam UMC

  Door middel van een onderzoek door het Amsterdam UMC willen we een goed beeld krijgen van onbedoelde zwangerschappen in Nederland.

  Wil je daarmee helpen? Je kunt anoniem meedoen als je op dit moment zwanger bent en jouw zwangerschap als een verrassing kwam. Bijvoorbeeld als je eigenlijk niet van plan was om zwanger te worden, als je zwangerschap niet op het juiste moment kwam (bijvoorbeeld door werk, studie of andere persoonlijke omstandigheden), of als je (soms) niet helemaal blij bent met de zwangerschap.

  Wat je moet doen? Een online vragenlijst invullen, wat ongeveer 20 minuten duurt. Deelname wordt beloond met een tegoedbon van €10 van een webwinkel naar keuze.

  Hier kun je meer lezen over het onderzoek en hier kun je deelnemen.

  7. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

  Naast het genieten van je zwangerschap en het kopen van de babyuitzet, moet je ook een hele hoop praktische zaken regelen. Ben je bijvoorbeeld werknemer? Dan moet je denken aan het regelen van je zwangerschapsverlof en de overdracht aan je vervanger op je werk. Ben je niet getrouwd met de vader of moeder van je kind? Regel dan op tijd de erkenning van je kind. Werkomstandigheden tijdens je zwangerschap, wat verandert er? In dit artikel kan je meer lezen over een paar van deze zaken.

  Plaats een reactie

  (0)
  user-image
   • Feed

   • Mijn week

   • Cursussen

   • Community

   • Dashboard