1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Zwangerschapsvergiftiging kan hersenfuncties jarenlang verstoren, volgens onderzoek

  Gepubliceerd op: 6-9-2022Bewerkt op: 6-9-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-9-2022Bewerkt op: 6-9-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Zwangerschapsvergiftiging is een ernstige zwangerschapsaandoening die voor zowel moeder als baby gevaarlijk kan zijn. Klachten kunnen ook nog na de geboorte merkbaar zijn, blijkt nu uit nieuw onderzoek.

  Wat is zwangerschapsvergiftiging?

  Pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging is een hoge bloeddruk gerelateerd aandoening tijdens de zwangerschap waar zo’n 15% van de zwangeren mee te maken krijgt. Het is een verzamelterm voor verschillende aandoeningen die te maken hebben met een hoge bloeddruk. dat kan gevaarlijk zijn voor zowel moeder als baby. Vier verschillende ziektes vallen hieronder: pre-eclampsie, HELLP-syndroom, eclampsie en zwangerschapshypertensie. Meestal komt dit tussen de 20 en 24 weken zwangerschap voor.

  Zwangerschapsvergiftiging en hersenfuncties

  Zwangeren krijgen vaak te horen dat na de zwangerschap klachten zullen verdwijnen voor haar en de baby. Onderzoek heeft nu echter het tegendeel bewezen, namelijk dat na de aandoening de hersenfuncties jarenlang verstoord kunnen raken.

  Dat blijkt uit de DECONNECT-studie door de afdeling verloskunde en gynaecologie aan het Maastricht UMC. Vrouwen kunnen na zwangerschapsvergiftiging nu lang emotionele en psychische klachten ervaren. Dat kan gepaard gaan met bijvoorbeeld geheugenverlies. De hersengebieden waar het geheugen en emoties worden gereguleerd kunnen lang na de bevalling in functie verschillen vergeleken met vrouwen die geen zwangerschapsvergiftiging hebben gehad.

  Daarnaast zou de bloed-hersen-barrière bij vrouwen die zwangerschapsvergiftiging hebben gehad, meer lekkage vertonen. Deze barrière is de cruciale grens tussen bloed en hersenen. Dat vergroot de kans op verstoring van het hersenweefsel.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard