1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Wat doet het hormoon relaxine?

  Gepubliceerd op: 10-5-2020Bewerkt op: 11-26-2021
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-5-2020Bewerkt op: 11-26-2021
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Tijdens de zwangerschap gieren de hormonen door het lijf, zo ook het zwangerschapshormoon relaxine. Dit hormoon heeft een erg belangrijke functie tijdens de zwangerschap, alhoewel er nog niet heel veel over bekend is. Het speelt waarschijnlijk een rol bij het verslappen van je banden en spieren. Dit is wat we weten over relaxine.

  Wat is relaxine?

  Relaxine is een relatief onbekend hormoon dat wordt geproduceerd door het ‘gele lichaam’. Dat is het omhulsel van de eicel dat in je eierstok achterblijft na de eisprong. Als je zwanger bent zorgen je baarmoederslijmvlies en de placenta ervoor dat deze stof wordt geproduceerd in het lichaam. Relaxine zorgt ervoor dat de banden en spieren in je bekken al wat verslappen tijdens de zwangerschap om ruimte te creëren wanneer je baby geboren moet worden.

  Relaxine en zwanger

  Als je zwanger bent zal het hormoon relaxine vooral in het eerste trimester in grote hoeveelheden toenemen. Daarna blijft de hoeveelheid stabiel en vlak voor de bevalling zal je lichaam weer meer relaxine aanmaken. Is je baby eenmaal geboren, dan zal de hoeveelheid relaxine in je lichaam weer snel worden zoals voor de zwangerschap.

  Relaxine en je bekken, spieren en gewrichten

  Ondanks dat er veel onderzoek is gedaan naar het effect van relaxine op de bekkenbodem, is er nog weinig wetenschappelijke informatie over bekend. Er wordt echter vanuit gegaan dat relaxine zorgt voor de verslapping van je banden en spieren in je bekken. Dat is maar goed ook, want tijden de bevalling zal er extra ruimte in je bekken nodig zijn, waardoor je baby er makkelijker langs kan.

  Doordat je bekkenbodemspieren slapper worden, zal je die spieren tijdens de bevalling meer kunnen ontspannen. Dat kan helaas ook resulteren in bekkenpijn en bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap. Er is echter geen wetenschappelijk verband aangetoond tussen de hoeveelheid relaxine die tijdens de zwangerschap wordt aangemaakt en de mate waarin bekkeninstabiliteit een rol speelt. Ook kan relaxine invloed hebben op andere spieren in het lichaam, wat zich kan uiten in rugpijn, pijn in je polsen of enkels.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard