1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Tattoo zetten tijdens zwangerschap, mag dat?

  Gepubliceerd op: 9-21-2020Bewerkt op: 6-3-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-21-2020Bewerkt op: 6-3-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Stel, je bent zwanger, en je wilt graag een tatoeage laten zetten. Is dat verantwoord? Of kun je dat beter doen als de baby niet meer in de buik zit?

  Tatoeages tijdens zwangerschap

  Houd je van tattoos en wil je er een laten zetten tijdens je zwangerschap? Dan is er helaas slecht nieuws: dit wordt sterk afgeraden. Doe dit dus niet als de baby nog in de buik zit. Hetzelfde geldt voor het laten zetten van piercings. Hiervoor is een aantal redenen:

  • Kans op infecties Bij het zetten van een tattoo (of een piercing) worden er kunstmatige gaatjes in de huid gemaakt. Hierdoor kunnen infecties ontstaan, die vrijwel niet schadelijk zijn voor jouzelf, maar ze kunnen wel schadelijk zijn voor je ongeboren baby. In de meeste tattooshops in Nederland geldt dat zij een keurmerk hebben (van de GGD), wat aangeeft dat zij met steriele materialen werken en hygiënisch te werk gaan. Laat je een tattoo zetten in het buitenland is de zekerheid op goede hygiëne niet gewaarborgd. Kijk hier dus altijd mee uit.

  • Inkt in de bloedbaan Bij het zetten van een tattoo komt er inkt in de bloedbaan. Dit is niet erg als je volwassen bent, maar het is niet duidelijk of het schadelijk is voor je ongeboren baby. Het is dus beter om geen risico te lopen.

  • Huid tijdens zwangerschap Je huid kan tijdens je zwangerschap veranderen. De huid rondom je buik, heupen en borsten rekt uit, waardoor een tattoo op die plekken er anders uit kan komen te zien als de baby geboren is. Dit kan ervoor zorgen dat de tattoo er minder mooi uit ziet. Dat is waarschijnlijk niet de bedoeling. Ook kun je last krijgen van striae, dit zijn littekens doordat de huid uitrekt. Striae kan er ook voor zorgen dat de tattoo misvormd raakt. Help! Ik heb een tattoo laten zetten tijdens mijn zwangerschap Heb je wel een tattoo laten zetten tijdens je zwangerschap, omdat je nog niet wist dat dit afgeraden wordt? Zorg er dan voor dat de tattoo goed schoon blijft. Als je klachten krijgt, bijvoorbeeld jeuk of de tattoo wordt rood, ga dan naar de huisarts.

  Tattoo alternatief

  Wil je toch graag je huid versieren tijdens je zwangerschap, dan is een henna tatoeage een goed alternatief. Deze vorm van huidversiering komt veel voor in Oosterse of Afrikaanse culturen. Het is een rode kleurstof die dan met een kwastje wordt aangebracht op de huid, en dus niet in de huid wordt gespoten zoals bij een ‘echte’ tattoo. Dit kan geen kwaad voor de baby. Het kan wel zijn dat je zelf allergisch bent voor deze kleurstof, laat dit dus altijd even van tevoren testen.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard