Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerKwaaltjes en klachtenZwanger en griep kan het kwaad

Zwanger en griep, kan het kwaad?

ZP® - Magazine

, 23 March 2020 15:12Laatste update op: 9 December 2020 02:28

Griep hebben is allesbehalve prettig en al helemaal niet tijdens je zwangerschap. Spierpijn, keelpijn of vermoeidheid: je kan het er even niet bij gebruiken. Wat kan je ertegen doen? Wat moet je juist niet doen? En de belangrijkste vraag is misschien wel: kan griep kwaad als je zwanger bent?

Hoe weet je dat je griep hebt?

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden. De kans bestaat dat jij tijdens je zwangerschap een griepje oploopt, hoewel het RIVM aangeeft dat gezonde zwangere vrouwen geen verhoogde kans hebben op het oplopen van griep. Maar hoe weet je of je griep hebt? Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is en klachten binnen een paar uur ontstaan. Symptomen zijn keelpijn, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, koude rillingen, spierpijn en koorts.

Behandeling griep tijdens zwangerschap

Het klinkt cliché, maar probeer als je griep hebt voldoende rust te nemen. Het enige wat je tegen griep kan doen is uitzieken.

 • Ventileer je huis door de ramen minimaal een halfuur per dag open te zetten.
 • Drink voldoende water
 • Zorg ervoor dat je eventuele koorts laat zakken Heb je last van je keel? Gorgelen met zout water zorgt ervoor dat de zwelling in je keel afneemt. Los een theelepel zout in een kopje warm water en spoel maximaal drie keer per dag. Het zuigen op dropjes of keelsnoepjes kan je afleiden van de pijn.

Wat te doen bij koorts tijdens zwangerschap?

Door de griep kan je koorts krijgen. Bij de zwangerschap is het noodzakelijk om je koorts te onderdrukken. Koorts zorgt ervoor dat het virus je lichaam sneller verlaat, maar kan tegelijkertijd schadelijk zijn voor je baby.

 • Neem een lauwwarme douche om je lichaamstemperatuur te verlagen.
 • Draag luchtige (katoenen) kleding te dragen zodat je de warmte kwijtraakt.
 • Slik eventueel een paracetamol.

Hoewel de meeste vrouwen ervoor kiezen om zo min mogelijk medicijnen tijdens de zwangerschap te gebruiken, blijkt uit onderzoek dat paracetamol, zonder codeïne en coffeïne, niet schadelijk is voor de zwangerschap en ongeboren baby. Pijnstillers zoals ibuprofen, Advil, diclofenac en naproxen (ontstekingsremmende pijnstillers) zijn uit den boze en brengen de zwangerschap in gevaar. Ook aspirines mogen niet geslikt worden. Is je koorts hoger dan 38,5°C? Neem dan contact op met je huisarts of gynaecoloog. Het hebben van koorts kan vanaf 23 weken zwangerschap vroegtijdige weeën opwekken.

Kan de griep voorkomen worden?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Het is tijdens je zwangerschap daarom aan te raden om regelmatig je handen te wassen, je weerstand op peil te houden door gevarieerd te eten en voldoende te bewegen. Ook is het verstandig om mensen die ziek zijn te vermijden.

Is griep schadelijk tijdens de zwangerschap?

Nee, het hebben van griep is niet schadelijk voor je zwangerschap en ongeboren baby. Het hebben van koorts kan daarentegen wel schadelijk zijn. Maar onthoud dat het vooral heel belangrijk is dat je naar je lichaam luistert. Voel je dat iets niet in orde is of vertrouw je het niet helemaal? Bel dan in alle gevallen de huisarts.

Meer over dit onderwerp:

 • Vermoeidheid tijdens de zwangerschap

Plaats een reactie

(0)
user-image

  Gerelateerde artikelen

  Gerelateerde artikelen

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  Groeikalender
  Magazine